Readspeaker

OLKA-toiminnan aula-avustaja antaa tukea ja opastaa sairaalan asiakkaita

Noin kolme vuotta sitten Marjatta Koskinen osallistui OLKA Pirkanmaan ensimmäiseen ILONA-valmennukseen, jossa koulutetaan sairaalavapaaehtoisia. Koskinen oli jo hetken aikaa etsinyt itselleen sopivaa vapaaehtoistyötä ja OLKAn toimintaan törmättyään, hän kiinnostui siitä heti.

Uutinen

– Näin Facebookissa ilmoituksen OLKA-toiminnasta ja päätin ottaa siitä enemmän selvää. Päädyin OLKan nettisivuille ja löysin lisätietoa alkavasta valmennuksesta, johon ilmoittauduin saman tien. 

– Koulutuksen jälkeen pidettiin vielä yksilöhaastattelu, turvallisuuskävely ja allekirjoitettiin kirjallinen sopimus. 

Sairaalavapaaehtoisena toimiminen tuntui Koskiselle juuri oikealta vapaaehtoistoiminnalta, koska se on joustavaa ja vuoroja saa sopia vapaasti. 

Aula-avustajan rooli ja tehtävät 

Koskinen on toiminut aula-avustajana pääasiassa Tays Keskussairaalan pääaulassa ja silmäsairaalan aulassa. Tulevaisuudessa hän haluaisi myös juttukaveriksi osastoille. 

– Aula-avustajan tehtävä on olla ilmoittautumisautomaattien lähettyvillä ja olla apuna tarvittaessa. Autamme ilmoittautumisessa sekä opastamme asiakkaita oikeaan paikkaan. jos huomaan, että asiakas on ohjeistuksen jälkeen vielä epävarma, tarjoudun saattamaan hänet perille. 

Useammin sairaalassa käyvät tietävät Koskisen mukaan keitä vihreäliiviset vapaaehtoiset ovat ja uskaltavat heti kysyä heiltä apua. Paljon on kuitenkin sairaalassa ensi kertaa vierailevia, joita Koskinen lähestyy ja tarjoaa apuaan. 

– Apu, jota tarjoamme, on todella tärkeää ja asiakkaat ovat olleet siitä todella kiitollisia. Monta kertaa asiakkaat tulevat vielä lähtiessään kiittämään avusta. Näistä kohtaamisista tietää, että aula-avustajat tekevät tärkeää työtä. 

Halu kohdata ihmisiä on avustajan ominaispiirre

Aula-avustaja kohtaa vuoronsa aikana paljon ihmisiä. Koskisen mielestä ulospäinsuuntautuneisuus ja halu kohdata ihmisiä ovatkin aula-avustajan tärkeimpiä ominaisuuksia. Myös auttamisen halua hän korostaa. 

– Aula-avustajan pitää myös olla perillä sairaalaympäristöstä ja saammekin siihen opastusta ja päivitystä. Kohteiden sijainteja kannattaa kuitenkin opetella ja tarkistella, jotta asiakkaiden ohjeistus ja saattaminen perille olisi mahdollisimman sujuvaa. 

– Aula-avustajana kaikki ihmiset kohdataan avoimin mielin ja tasa-arvoisina. Sosiaaliset taidot, aito kohtaaminen, keskustelu ja myös kyky kuunnella, korostuvat näissä tilanteissa.  Välillä asiakkaat jäävät juttelemaan pidemmäksi aikaa ja keskusteluiden aiheet voivat olla rankkojakin Pyrin ottamaan nämä asiat niin etteivät ne jää liikaa mieleeni pyörimään, Koskinen jatkaa. 

Mieltä painavia asioita voi purkaa OLKAn työnohjauksessa. Sairaalavapaaehtoisena toimiessa vastaan tulee monia erilaisia tilanteita, joten on tärkeää huolehtia vapaaehtoisten hyvinvoinnista. 

–  Vapaaehtoistoiminta sairaalaympäristössä on palkitsevaa. Jokaisen vuoron jälkeen onkin vahva, hyvä tunne, kun on voinut auttaa ihmisiä, jotka ovat apua, neuvoja ja joskus tukeakin tarvinneet, Koskinen kertoo iloisesti. 

OLKA Pirkanmaa

OLKA-toiminta on valtakunnallinen toimintamalli, jota toteutetaan jo lähes kaikissa Suomen sairaaloissa. OLKA Pirkanmaa tarjoaa tukea ja merkityksellisiä kohtaamisia Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakkaille. Toiminta rakentuu neljästä palvelulinjasta, jotka kattavat koordinoidun järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan sekä vertaistuki- ja kokemustoiminnan. OLKA-toiminnan ytimessä on vahva yhteistyö Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Artteli-kumppanuusyhdistys ry:n välillä.

Lue lisää OLKA-toiminnasta Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta: OLKA-toiminta - pirha.fi