Monipalveluvaliokunnan mietintö nostaa esiin aikuispsykiatrian ja päihdepalvelujen kehittämiskohteita

Pirkanmaan hyvinvointialueen monipalveluvaliokunta on hyväksynyt mietinnön aikuispsykiatrian ja päihdepalvelujen järjestämisestä Pirkanmaalla. Valiokunta on kuullut 16 asiantuntijaa ja saanut lisäksi neljä lausuntoa.

Uutinen

OECD:n vuonna 2018 tekemän Suomi-arvion perusteella Pirkanmaan hyvinvointialueella voidaan olettaa mielenterveyden häiriöiden ja päihderiippuvuussairauksien kansantaloudellisten kustannusten olevan noin 1,1 miljardia euroa.

Pirkanmaan hyvinvointialue käyttää mielenterveyden häiriöiden ja päihdeongelmaan liittyviin palveluihin noin 106 miljoonaa euroa vuodessa. Näistä sairaalapalveluihin noin 80 miljoonaa euroa ja avopalveluiden vastaanottopalveluihin noin 26 miljoonaa euroa. Lisäksi osa hyvinvointialueen sosiaalisista asumispalveluiden noin 29 miljoonasta eurosta sekä kuntoutuksen ja päivätoiminnan kahdesta miljoonasta kuuluu aikuispsykiatria- ja päihdepalveluihin.

Mielenterveyteen ja päihdeongelmiin liittyy paljon myös perusterveydenhuollon muiden palveluiden, päivystyspalveluiden erityisesti Acutassa, ensihoidon sekä erikoissairaanhoidon sekä perusterveydenhuollon vuodeosastojen käyttöä.  Eri palvelulinjojen palveluiden käyttämisen yhteismäärää ja kokonaiskustannuksia ei pystytä nykyisin tunnistamaan eikä yhdistämään toisiinsa. Voidaan perustellusti myös olettaa, että palveluihin liittyy ns. häiriökysyntää, kun alkuperäisiin tarpeisiin ei pystytä vastaamaan lainkaan tai niihin vastataan riittämättömästi. Tämä työllistää henkilökuntaa eri palveluissa ja nostaa palvelujärjestelmän kustannuksia.

Monipalveluvaliokunta esittää yhdeksän strategista ehdotusta. Lisäksi kuudella osa-alueella yhden päätavoitteen ja sen osa-tavoitteita.

Monipalveluvaliokunta esittää, että aikuispsykiatrian ja aikuisten päihdepalveluiden uudistamisessa pitkällä aikavälillä otetaan tavoitteeksi vaikuttavuuden lisääminen. Monipalveluvaliokunta esittää, että hyvinvointialueen tulee tunnistaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden piirissä olevien henkilöiden eri palvelulinjojen käyttämistä sekä kehittää rakenteellista integraatiota ja integraation johtamista näiden palvelulinjojen välillä.

Tärkeätä on perustaa mielenterveyden ja päihdepalvelujen tiimit kaikille soteasemille sekä ottaa käyttöön Terapiat etulinjaan-hankkeen neliportainen hoidon porrastamismalli.

Katso mietintö: Monipalveluvaliokunnan mietintö aikuispsykiatrian ja aikuisten päihdehuollon palveluiden järjestämisestä Pirkanmaan hyvinvointialueella (pirha.fi)

Tuoreimmat ajankohtaiset