Sisältöjulkaisija

Readspeaker

Keliakiatutkija Juha Taavela: ”Raskas dieetti innostaa lääketutkimuksiin”

Keliaakikot ovat valmiita laittamaan itsensä likoon saadakseen sairauteensa lääkkeen. Juha Taavela tapaa keliakialääketutkimuksiin osallistuvat potilaat Tays Tutkimuspalveluiden tutkimusvastaanotolla.

Artikkeli

Aivan varmasti markkinoille saadaan vielä toimiva keliakialääke tai useamman lääkkeen yhdistelmä, sanoo keliakiaa toistakymmentä vuotta tutkinut sisätautien erikoislääkäri ja gastroenterologiaan erikoistuva lääkäri Juha Taavela Taysista.

Keliaakikot ovatkin poikkeuksellisen innokkaita osallistumaan lääketutkimuksiin. Siitäkin huolimatta, että tutkimukseen osallistuminen voi vaatia 12 käyntiä tutkimusvastaanotolla vajaan puolen vuoden aikana ja sisältää myös epämukavia tähystyksiä ja koepalojen ottoja.

− Gluteiiniton dieetti on raskas ja osa potilaista saa hyvin voimakkaita oireita jo pienestä altistumisesta, mitä on hankala ellei mahdoton välttää. Näyttäisi myös siltä, että keliaakikon suolinukka ei useinkaan parane gluteenittomalla dieetillä ei-keliaakikon tasolle, mikä voi johtaa oireisiin ja hivenaineiden imeytymisen ongelmiin. 

− Sairaus vaatii suuria uhrauksia, joten potilaat ovat mielellään mukana tutkimuksessa antamassa oman panoksensa tulevaisuuden hoitojen hyväksi. Keliakialiiton kyselytutkimuksen mukaan he todella haluaisivat sairauteensa lääkkeen, Taavela sanoo.

Tays tunnetaan keliakiatutkimuksesta

Parhaillaan Taysissa rekrytoidaan potilaita kahteen kansainväliseen keliakialääketutkimukseen, toiseen oireisia potilaita ja toiseen kaikkia keliaakikoita.

Oireisten potilaiden tutkimus on jatkoa tutkimukselle, jossa vuonna 2021 löydettiin suolivauriota estävä lääke. 

Se oli tamperelaisittain merkittävä läpimurto, sillä myös kyseisen lääkkeen kohde, TG2-entsyymi, löydettiin aikoinaan Tampereella.

− Tays ja Tampereen yliopisto tunnetaan maailmalla merkittävänä keliakiatutkimuksen keskuksena. Meille tulee kansainvälisistä lääkeyrityksistä paljon yhteistyökyselyjä. Heidän kanssaan pohdimme sitten yhdessä, kuinka lääketutkimukset kannattaisi juuri Suomen terveydenhoitojärjestelmässä toteuttaa, Taavela kertoo.

TG2-entsyymin löysi emeritusprofessori Markku Mäki tutkimusryhmineen Tampereen yliopistosta vuonna 1998. Se on keliakiavasta-aineiden kohde elimistössä ja muuttaa gluteeniproteiinin keliaakikolle haitalliseen muotoon.

− On hienoa, että nyt olemme näin lähellä uutta lääkettä, joka perustuu samaan entsyymiin. Parhaassa tapauksessa lääke voi olla markkinoilla jo joidenkin vuosien kuluttua, Taavela uskoo.

Satoja tutkimuskäyntejä vuodessa

Meneillään olevassa jatkotutkimuksessa arvioidaan uuden lääkkeen kolmen eri annosvahvuuden siedettävyyttä ja vaikutuksia. Osallistujilla tulee olla tähystystutkimuksella varmennettu keliakia, joka aiheuttaa oireita gluteenittomasta ruokavaliosta huolimatta.

Taavela tapaa kaikki keliakialääketutkimuksiin seulottavat ja tutkimukseen osallistuvat potilaat Tays Tutkimuspalveluiden tutkimusvastaanotolla. 

− Teemme tiivistä yhteistyössä tutkimusvastaanoton tutkimushoitajien Minttu Kopran ja Sari Mäkiselän kanssa. Lisäksi apuna on muun muassa erikoistuvia lääkäreitä Taysista.

− Ensin seulomme tarkkaan läpi tutkimukseen ilmoittautuneet, että täyttävätkö he kaikki tutkimukseen osallistumisen kriteerit. Siitä eteenpäin tapaamme tutkimukseen osallistujat noin parin viikon välein. Kaukaisimmat kiinnostuneet ovat olleet Rovaniemeltä asti.

Lääketutkimuksen lisäksi Taavela on tutkijanuransa aikana tehnyt myös akateemista tutkimusta Tampereen yliopiston keliakiatutkimuskeskuksessa. Hän väitteli keliakiapotilailta otetuista koepaloista 2016 ja validoi silloin tavallista tarkempia suolivaurion mittareita, jotka ovat nykyään keliakialääketutkimuksen standardeja suolivaurion arvioinnissa.

− Käytännössä työ tutkimusvastaanotolla tapahtuu oman kliinisen työn päälle. Kaikki on kuitenkin sen arvoista: on mielenkiintoista tehdä työtä, jolla mahdollisesti muutetaan tulevaisuuden hoitokäytäntöjä.

Teksti: Anne Kohtala