Henkilöstöjaosto merkitsi tiedoksi henkilöstöetuuksien kustannusarvion vuodelle 2024 ja hyväksyi esityksen henkilöstöetuuksien säilyttämisestä ennallaan vuonna 2024.
Työhyvinvointitutkimuksen tulokset
Henkilöstölle toteutettiin 5.9.–18.10.2023 välisenä aikana Työterveyslaitoksen työhyvinvointitutkimus. Pirkanmaan hyvinvointialueen lisäksi tutkimuksessa oli mukana neljä muuta hyvinvointialuetta. Pirkanmaan hyvinvointialueelta 9558 työntekijää eli 48 prosenttia vastasi tutkimuksen kyselyyn.
Hyvinvointialueen johdolle järjestetään palautetilaisuuksia loppuvuodesta ja tilaisuudessa voidaan hyödyntää työterveyslaitoksen asiantuntijoita. Esihenkilöt käsittelevät tulokset omissa yksiköissään ja suunnittelevat jatkotoimenpiteet yhdessä henkilöstön kanssa yksikön tulosten pohjalta. Vastuualuetasoisesti nostetaan 1–2 eniten henkilöstön työkyvylle ja/tai terveydelle haittaa aiheuttavaa osa-aluetta sekä huomioidaan 1–2 vahvuutta, joista huolehditaan myös jatkossa. Näitä nostoja seurataan ja niistä raportoidaan vuoden 2024 toisessa osavuosikatsauksessa.
Henkilöstöjaosto sai tiedoksi tutkimuksen tulokset. Henkilöstölle kerrotaan tutkimuksen tuloksista vielä erikseen.
Avokuntoutusta koskeva palveluverkkoselvitys
Avokuntoutuksesta tehdyn selvityksen perusteella esitetään, että nykyisestä 44 toimipisteestä siirryttäisiin 21 toimipisteeseen vuoteen 2035 mennessä. Nykyisten toimipisteiden tilojen riittävyyteen haettaisiin ratkaisuja muun muassa etä- ja hybridityöllä, tilavarausjärjestelmillä ja aukioloaikojen laajentamisella. Liikkuvilla palveluilla suunnitellaan täydennettävän palveluita erityisesti haja-asutusseuduilla, joissa julkinen liikenne on vähäistä. Lisäksi digitaalisina palveluina tapahtuisi 25 prosenttia käynneistä.
Henkilöstöjaosto pitää esitystä perusteltuna, mutta esitys tarvitsee vielä tarkempaa jatkovalmistelua. Lisäksi valmistelussa on varmistettava kuntoutuksen oikea-aikaisuus ja se, ettei ihmisten kynnys hakeutua hoitoon vaarannu pitkien välimatkojen vuoksi.
Henkilöstön pito- ja vetovoima pitää varmistaa, ja itsenäisen työn lisääntyessä tulee kiinnittää erityistä huomiota työturvallisuuteen. Palveluiden saatavuus alueilla, joissa tehdään muutoksia, tulee kuvata ajantasaisesti.
Henkilöstöjaosto korostaa, että henkilöstöä tulee kuulla. Osallistaminen ja työhyvinvointi tulee varmistaa uudistuksen eri vaiheissa. Muutoksista tulee viestiä henkilöstölle ja palvelujen käyttäjille mahdollisimman ajantasaisesti.
Vammaisten työ- ja päivätoimintaa sekä vammaissosiaalityötä koskevat palveluverkkoselvitykset
Vammaisten työ- ja päivätoiminnalla on 15 kunnan alueella yhteensä 44 toimipistettä. Kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintaa järjestetään sekä omana tuotantona (23 yksikköä) että ostopalveluna (21 yksikköä). Merkittävä osa vaikeavammaisten päivätoiminnasta tuotetaan ostopalveluna (3 yksikköä). Alustavassa suunnitelmassa on arvioitu toimintayksiköiden yhdistämismahdollisuuksia 23 toimipisteestä 16 toimipisteeseen ja asetettu tilojen uudistamistarpeita kiireellisyysjärjestykseen. Asumispalveluissa on arvioitu tilojen tiivistämismahdollisuuksia nykyisestä 42 yksiköstä 37 yksikköön.
Vammaissosiaalityötä tehdään Pirkanmaalla tällä hetkellä 13 toimipisteessä, joista merkittävässä osassa työskentelee vain muutamia työntekijöitä ja osassa toimipisteitä on vain yksi vammaissosiaalityön työntekijä. Tavoitteena on tulevaisuudessa tiivistää vammaissosiaalityön toimipisteiden määrää sekä päästä eroon yksin työskentelystä ja epätarkoituksenmukaisista tiloista. Toiminnan näkökulmasta 13:n toimipisteen tiivistämistä seitsemään on pidetty
Henkilöstöjaosto pitää esitystä perusteltuna, mutta esitys tarvitsee vielä tarkempaa jatkovalmistelua. Lisäksi valmistelussa on varmistettava, ettei päivä- ja työtoimintaan osallistumisen kynnys nouse liian korkeaksi pidentyvien välimatkojen vuoksi. Palveluiden saatavuus alueilla, joissa tehdään muutoksia, tulee kuvata ajantasaisesti.
Vammaissosiaalityön resurssien tasoittaminen on hyvä lähtökohta uudistuksessa. Henkilöstöjaosto korostaa, että henkilöstöä tulee kuulla. Osallistaminen ja työhyvinvointi tulee varmistaa uudistuksen eri vaiheissa. Henkilöstön pito- ja vetovoima pitää varmistaa muuttuvissa työnteon tavoissa. Yhteiseen tietojärjestelmään siirtymistä tulee kiirehtiä. Muutoksista tulee viestiä henkilöstölle ja palvelujen käyttäjille mahdollisimman ajantasaisesti.
Lääkäreiden ja hammaslääkäreiden palkkausjärjestelmän tilanne
Lääkärien virka- ja työehtosopimus (LS) muuttuu takautuvasti 1.6.2023 alkaen. Lääkärisopimukseen on sovittu uusi palkkauksen uraporraspalkkausjärjestelmä, joka korvaa voimassa olevan tehtävän vaativuuden arvioinnin järjestelmän. Lisäksi osalle perusterveydenhuollon lääkäreistä on kehitetty uusi suoritepalkkausjärjestelmä, joka on otettava käyttöön, mikäli sen käyttöönottamisesta ei ole haettu lupaa poiketa.
Pirkanmaan hyvinvointialueella on paikallisesti neuvoteltu uraportaiden kriteereistä ja täsmennetty tältä osin valtakunnallisia kriteereitä. Uraporrasjärjestelmään tulisi siirtyä joulukuussa 2023. Neuvottelujen keskeneräisyyden vuoksi siirtyminen tulee kuitenkin viivästymään Pirkanmaan hyvinvointialueella.
Pirkanmaan hyvinvointialueella on lisäksi neuvoteltu osalle perusterveydenhuollon lääkäreistä tulevasta suoritepalkkausjärjestelmästä, jotka neuvottelut ovat niin ikään vielä kesken.
Henkilöstöjaosto hyväksyi lääkäreiden ja hammaslääkäreiden uuden uraporras- ja suoritepalkkausjärjestelmän periaatteet ja sai tiedoksi paikallisten neuvottelujen tilanteen.
Henkilöstöjaoston talouden toteuma
Henkilöstöjaoston talousarviosta on lokakuun loppuun mennessä toteutunut 115,4 %, ja kirjanpidossa toteutuneet kustannukset ovat yhteensä 44 527 €. Kustannuksissa on mukana kokouspalkkiot, ansionmenetyskorvaukset sekä matkakustannukset maksatuskaudelta 1.1.–30.9.2023.
Henkilöstöjaoston talouden toteuma ei ole Pirkanmaan hyvinvointialueen talousarvion mukainen. Henkilöstöjaosto merkitsi tiedoksi talouden toteuman 1–10/2023.