Liikkuvien palveluiden pilotit käynnistyivät maaliskuun 2024 alusta Luopioisissa, Punkalaitumella ja Kurussa. Pirkanmaalla on jo aikaisemmasta vakiintuneita palvelupäiväperiaatteella toimivia palveluja, esimerkiksi suun terveydenhuollon palveluja, liikkuvan sosiaalityön palveluja, neuvola- ja opiskeluterveydenhuollon palveluja, kotisairaala, rokotebussi ja laajentuvat ensihoidon palvelut.
Asiakaspalaute liikkuvista palveluista on ollut pääsääntöisesti myönteistä, noin 90 prosenttia palvelua käyttäneistä asiakkaista suosittelisi liikkuvia lähipalveluja läheisilleen. Ammattilaisten näkemykset vaihtelevat alueittain.
Henkilöstöjaosto katsoo, että liikkuvia palveluja ja lähiasemaverkkoa koskevassa jatkotyössä on edelleen varmistettava henkilöstön pito- ja vetovoima tukemalla henkilöstöä vaikuttavalla esihenkilötyöllä. Työntekijöiden pysyvyys on ratkaisevan tärkeää palveluiden vaikuttavuuden kannalta.
Henkilöstön työkokemuksen ja paikallisosaamisen hyödyntäminen ovat avainasemassa jatkossakin ja erityisesti muutostilanteiden suunnittelu- ja alkuvaiheessa. Tämän pilottitutkimuksen tulokset tuovat lisäarvoa jatkotoimille, mutta jatkossa juuri henkilöstön osaamisen varassa voidaan rakentaa paikallisesti vaikuttavimmat palvelut. Henkilöstön ammattitaitoa tulee hyödyntää koko prosessin ajan. Lisäksi työhyvinvointi ja johdon tuki tulee varmistaa uudistuksen eri vaiheissa.
Palveluiden saatavuus alueilla, joissa tehdään muutoksia, tulee kuvata ajantasaisesti. Muutoksista tulee viestiä henkilöstölle ja palveluiden käyttäjille mahdollisimman ajantasaisesti. Kun muutoksia tehdään nopealla aikataululla, on huolehdittava prosessin reaktiivisuudesta.
Vuoden toisen Fiilismittari-kyselyn tulokset
Pirkanmaan hyvinvointialueella työntekijäkokemusta arvioidaan neljä kertaa vuodessa henkilöstön suositteluhalukkuutta mittaavalla Fiilismittari-kyselyllä ja kerran vuodessa toteutettavalla laajemmalla työhyvinvointikyselyllä, jossa hyödynnetään vuorovuosina Kevan työhyvinvointikyselyä (2024) ja Työterveyslaitoksen työhyvinvointitutkimusta (2025).
Vuoden 2024 toinen Fiilismittari-kysely toteutettiin 24.6.–7.7.2024. Henkilöstöjaosto merkitsi tiedoksi kyselyn tulokset.
Hallintosääntöön muutoksia
Aluehallitus hyväksyi kokouksessaan 27.5.2024 hyvinvointialueen henkilöstö- ja TKIO-toimialueita koskevat muutokset. Aluehallituksen päätöksessä todetaan, että muutosten toimeenpano edellyttää muun muassa hallintosäännön muuttamista ja muutokset on tarkoitus viedä päätettäväksi syyskuun aluevaltuustoon.
Hallintosäännön 23 §:ään on päivitetty henkilöstöjohtajasta HR-johtajaksi muuttunut nimike sekä viran keskeiset vastuut. Muut muutokset ovat teknisiä ja johtuvat nimikemuutoksesta.
Henkilöstöjaosto merkitsi tiedoksi hallintosääntömuutokset.
Henkilöstöjaoston talouden toteuma tammi-heinäkuulta
Kunkin toimielimen talouden toteumasta raportoidaan ko. toimielimelle 3–4 kertaa vuoden 2024 aikana. Raportointiaikataulussa huomioidaan kokouspalkkioiden, ansionmenetyskorvausten, matkakulujen ja muiden kulujen maksatusaikataulut sekä kirjanpitokausien valmistuminen.
Toteutuneet kustannukset ovat raportointikaudella yhteensä 31 939 € ja 52,3 %:a talousarviosta. Toteutuneet kustannukset jakautuvat henkilöstökustannuksiin (kokouspalkkiot ja ansionmenetyskorvaukset sivukuluineen), palvelujen ostoihin (kokoustarjoilut, matkakulut, ICT-kulut sekä mahdolliset asiantuntijapalvelut ja luentopalkkiot) sekä muihin toimintakuluihin (vuokrakulut).
Henkilöstöjaoston talouden toteuma on talousarvion mukainen. Henkilöstöjaosto merkitsi tiedoksi talouden toteuman tammi-heinäkuulta 2024.