Härmälän kotihoidossa iloa työpäiviin tuovat työhyvinvointihetket ja terapiakoira Teemu

Härmälän kotihoidon tiimin työhyvinvointihetket lisäävät työhyvinvointia ja yhdistävät tiimiä. Hoitajat ovat eri taustoista ja kulttuureista, mutta silti kaikki otetaan huomioon. Työpäiviä on ilahduttamassa myös terapiakoira Teemu.

Artikkeli
Härmälän kotihoidon tiimi seisoo ja katsoo kameraan hymyillen. Etualalla on terapiakoira Teemu, joka katsoo leikkelepussia.

Kuvassa takarivissä Riikka, Zeynep, Mirva, Heini, Jenni, Janette, Johanna, Petriina, Satu ja eturivissä Outi, Hanna, Suwan, Ida ja Virpi. Työntekijöihin kuuluu myös terapiakoira Teemu. Taustalla olevaan seinään on kiinnitetty tiimin tekemät kehusydämet.

Härmälän kotihoidon tiimissä työskentelee kolmisenkymmentä työntekijää, joista suurin osa on lähihoitajia ja sairaanhoitajia. Kotihoidon työntekijät auttavat sellaisia kotona asuvia asiakkaita, joiden toimintakyky on alentunut, eivätkä he pärjää arjessa täysin itsenäisesti. Työ on vaihtelevaa ja monipuolista, sillä asiakkaiden tarpeet voivat olla hyvin erilaisia.

Härmälän kotihoidon tiimissä on monenlaisia hoitajia. Osa on tehnyt jo monen vuosikymmenen uran, osa taas on vasta valmistunut. Hoitajat ovat erilaisista taustoista ja kulttuureista. Kaikkia heitä kuitenkin yhdistää mielenkiinto liikkuvaan ja itsenäiseen työhön. Työ on merkityksellistä ja tärkeää, joten töihin on kiva tulla.

Työhyvinvointihetket sekä erilaiset yhteiset tapahtumat tuovat iloa tiimiin

Kotihoidon työ ei kuitenkaan ole vain asiakkaiden luona ravaamista, vaan mukaan mahtuu myös hetkiä työhyvinvoinnille. Torstai-iltapäivisin tiimi pitää yhteisen 20 minuutin työhyvinvointihetken eli tyhy-hetken. Hetket on suunniteltu työvuorolistaan, joten niistä on helppo pitää kiinni.

Tiimin tyhy-hetkiin kehitellään jotain matalan kynnyksen tekemistä, johon kaikki voivat osallistua. Tekeminen on jotain työhön liittymätöntä, kuten askartelua tai pelailua.

– Meillä on ollut rentoutuksia, keppijumppaa ja visoja, kertoo Härmälän kotihoidon esihenkilö Heini.

Tyhy-hetket pyritään järjestämään pienellä vaivalla ja budjetilla. Tyhy-hetkissä hyödynnetään myös työntekijöiden omia kiinnostuksen kohteita ja valmiita materiaaleja. Jos esimerkiksi joku osaa neuloa, tämän on helppo jakaa osaamistaan tyhy-hetkessä.

Kotihoidon työ on itsenäistä työskentelyä, joten työntekijät ovat usein yksin. Yhteiset hetket lisäävätkin yhteisöllisyyttä ja lisäävät työhyvinvointia. Niiden avulla työntekijät voivat hetkeksi irtautua juoksemisesta ja paineesta.

– Yhteiset hetket on mukavia keskeytyksiä päivään, sillä silloin saa nollattua ajatuksensa. Tauon jälkeen jaksaa tehdä töitä paremmin ja saattaa saada jonkin ongelman ratkaistua, sairaanhoitaja Mirva lisää.

Tyhy-hetkien lisäksi tiimi tekee kaikenlaista muutakin kivaa yhdessä. Erityisen suosittuja ovat olleet yhteiset aamupalahetket. Myös Halloween-nyyttärit olivat suositut. Tiimi järjestää myös yhteisiä, rentoja illanistujaisia yläkerran saunatilassa. Lisäksi he järjestävät hyvän työkaverin ilmiantokampanjaa, jossa ansioitunut työkaveri huomioidaan kukilla ja kunniakirjalla.

Yhteisten tapahtumien järjestämistä tukee työntekijöiden innovatiivisuus sekä tiimin kehitysmyönteisyys. Tiimissä on paljon idearikkaita työntekijöitä, jotka mielellään osallistuvat esimerkiksi tyhy-hetkien suunnitteluun ja ideointiin. Tiimissä huomioidaan erilaiset ideat, ja työhön pystyy vaikuttamaan.

Iloa viedään myös asiakkaiden suuntaan

Työyhteisön hyvä yhteishenki välittyy myös työn ja asiakkaiden suuntaan. Tiimi onkin vuosien varrella toteuttanut erilaisia projekteja asiakkaille, kuten valokuvausprojektin. Yksi hoitajista kävi asiakkaiden luona ja kuvasi heitä tilanteissa, jotka toivat heille iloa. Tällaisia tilanteita oli esimerkiksi, kun asiakas oli ulkona, luki kirjaa tai kutoi. Asiakkaat saivat kuvat itselleen, ja niitä myös näytettiin omaisten illassa eräänlaisen näyttelyn muodossa. Aiemmin myös tehtiin vastaavanlainen taideprojekti Tampereen kaupungin kanssa.

Asiakkaille pyritään myös järjestämään mieleistä tekemistä heidän toiveidensa mukaan. Yleensä tekemiset ovat esimerkiksi ulkoilua puistossa tai torilla käyntiä. Hoitajia kuitenkin rohkaistaan ideoimaan ja toteuttamaan erikoisempiakin pyyntöjä. Jos asiakas haluaisi vaikkapa käydä kalassa, hoitajat voivat suunnitella ja toteuttaa sen mahdollisuuksien mukaan.

Koko tiimin ilopilleri - terapiakoira Teemu

Yksi hieno esimerkki tiimin kehitysmyönteisyydestä on terapiakoira Teemu, joka on tuonut iloa asiakkaille ja tiimille jo monen vuoden ajan. Teemu on 8-vuotias valkoinen paimenkoira, jonka Hanna koulutti terapiakoiraksi työskennellessään aiemmin lähihoitajana. Vaikka toteutus vaati selvittelyä jopa lakimiesten kanssa, idea ei saanut missään vaiheessa täystyrmäystä. Terapiakoira onkin ainutlaatuinen tapaus ainakin Tampereella.


Teemu-koira ilahduttaa työntekijöitä toimistolla. Hän on saanut myös oman henkilökuntakortin. Ilahduttamisen ja terapoinnin lisäksi häntä kiinnostaa myös kuvaajan takana heiluva kinkkupaketti.

Terapiakoirana toimiessaan Teemu kulki hoitajan mukana noin kolme kertaa viikossa. Teemu kävi sellaisten iäkkäiden asiakkaiden luona, jotka toivoivat vierailua. Teemusta oli kovasti iloa asiakkaille.

Nykyään eläkeikää lähestyvä Teemu pysyttelee toimistolla. Vuokrahoitajilta ja sijaisilta varmistetaan aina, sopiiko, että koira on toimistolla. Toimistolla ollessaan Teemu ilostuttaa kotihoidon työntekijöitä. Tiimi toivookin, että terapiakoiria voitaisiin hyödyntää hoitotyössä enemmän ja laajemmin.

Vinkit kivaan työporukkaan

Yksi tärkeimmistä vinkeistä, jonka tiimi haluaa antaa muille työporukoille ja -tiimeille, on toisten huomioon ottaminen. Jokainen voi vaikuttaa työn ilmapiiriin omalta osaltaan. Työkavereille kannattaa olla ystävällisiä, ja heitä on autettava.

– Jos oman osaamisen rajat tulevat vastaan, tyhmiä kysymyksiä ei ole, vaan kaikesta voidaan puhua avoimesti. Jokainen työntekijä kuullaan ja kohdataan, Heini kertoo.

Työhyvinvointiin satsaaminen vaatii kaikilta suunnittelua ja organisointia, mutta se maksaa itsensä takaisin: Työntekijöiden vaihtuvuus on pienempi, työssä jaksetaan paremmin ja ilmapiiri on hyvä.

Teksti: Tiina Heikkilä