Digitaaliset apuvälineet kotiin vietävissä palveluissa – uusimpana lääkeautomaatti, joka on jo 800 pirkanmaalaisella

Lääkeautomaatti kertoo, milloin on oikea aika ottaa lääkkeet. Automaatti annostelee lääkkeet asiakkaalle annospusseissa. Etäyhteydellä voidaan ottaa yhteyttä asiakkaaseen, tiedustella vointia, muistuttaa, tai varmistaa, että lääkkeet on otettu.

Artikkeli
Ikäihminen istuu nojatuolissa olohuoneessa.

Anja Kotinäre asuu omassa kodissa apunaan kotihoito ja kotihoidon digitaaliset apuvälineet.

Saavun akaalaisen kerrostalon toiseen kerrokseen yhdessä lähihoitajan kanssa. 85-vuotias Anja Kotinäre istuu olohuoneessa rollaattori vieressään.

– Se lääkekone on tuolla keittiössä. Kohta yhdeltä se alkaa huutelemaan mua, Kotinäre kertoo heti alkuun.

Lääkeautomaatti on varsin simppeli kone. Kotihoito tuo siihen kahden viikon välein apteekin pussittamat annosjakelurullat. Kun on lääkkeen ottoaika, vihreä valo alkaa palamaan ja valinnan mukaan joko miehen tai naisen ääni kertoo lääkkeen otosta.

Lääkeautomaatti helpottaa kotihoitoa ja tukee ikäihmisen itsenäisyyttä

Keittiössä lääkeautomaatti alkaa puhumaan: ”Lääke tulossa, odota. Ota lääkepussi, ole hyvä.” Automaatti muistuttaa ja ohjaa lääkkeiden ottamiseen kolme kertaa päivässä.

Lääkeautomaatti tukee ikääntyvän ihmisen itsenäisyyttä. Ikäihminen voi elää elämäänsä omien rutiiniensa mukaan ilman, että täytyy odottaa hoitajan lääkkeenantoon liittyvää käyntiä.

– Kesällä tämä tuli, olisiko ollut kesäkuun puoltaväliä. Ensin vähän vierastin sitä. En tykännyt, koska olin itse tottunut laittamaan lääkkeeni. Nyt en luopuisi siitä enää mistään hinnasta, enkä tästä videopuhelimesta ollenkaan, Kotinäre hymyilee ja katsoo etäkäyntilaitetta vierellään.

Lääkeautomaatti on muuttanut kotihoidon työtä suunnattomasti. Automaatti helpottaa kotihoidon hoitajien työtä, tasaa ruuhkahuippuja ja tiukkoja aikatauluja. Lääkeautomaatit on kohdistettu kotihoidon asiakkaille, joille ne yksilöllisen arvion mukaan soveltuvat. Akaaseen lääkeautomaatit tulivat käyttöön kesällä 2023.

Lääkeautomaattien määrä kasvaa

– Pirkanmaalla laitteita on käytössä tällä hetkellä reilut 800 kappaletta, joka on noin 14 % säännöllisistä kotihoidon asiakkuuksista. Lääkeautomaatit on otettu hyvin vastaan ja tavoitteena on saavuttaa 20 % peittävyys pirkanmaalaisten säännöllisen kotihoidon asiakasmäärästä vuoden 2024 loppuun mennessä, kertoo ikäihmisten palvelujen kehittäjätiimin suunnittelija Liisa Tuomi.

Lääkeautomaatti on turvallinen. Jos lääkkeen unohtaa ottaa tai laitteessa on jokin häiriö, laite hälyttää kotihoidon tiimin päivystyspuhelimeen. Tällöin hoitaja tietää mennä paikan päälle katsomaan, mikä on hätänä. Sähkökatkon sattuessa lääkeautomaatin akku pitää sen vuorokauden toiminnassa.

Turvaa kotona asumiseen

Kysyn, mitä muita laitteita Kotinäreellä on. Kotinäre näyttää ensin ranneketta.

– Tätä voin käyttää, jos vaikka kaadun. Kun painan tästä rannekkeen napista, niin puhun suoraan turva-auttajalle eteisessä olevan turvapuhelimen kautta. Minulla on myös sydäntahdistin ja sen lähetin on makuuhuoneessa, Kotinäre kertoo.

Lääkeautomaatti ja muut digitaaliset apulaitteet tuovat turvaa yksin asuvalle Kotinäreelle. Ne myös tukevat omatoimisuutta.

– Kotona on hyvä olla. Täällä saa keittää kahvin, saa itse lämmittää ruokaa, tehdä voileipiä, tehdä aamupuuroa. Pääsee itse vessaan. Se, että saa tehdä itse, on mulle tärkeää, Kotinäre hymyilee.

Etäkäyntilaite on paras – ”Mä tykkään siitä kauheesti”

Kotinäreen vieressä puutuolilla nököttää etäkäyntilaitteen ruutu. Nyt se on pimeänä, mutta iltaisin noin puoli yhdeksän tienoilla hoitaja soittaa siihen puhelun. Yhteys avautuu koskettamalla ruutua.

– Mä tykkään siitä kauheesti, Kotinäre kertoo silmät loistaen. Tämä on ollut minulla jo kaksi vuotta. Kuvaruutuun tulee iltaisin hoitajan kuva isolla ja hän kysyy, mitä minulle kuuluu ja mitä olen tehnyt. Vaikken olisi tehnyt yhtään mitään, niin se tuntuu hyvälle. Se ei ole sama kuin iltauutiset televisiosta. Tämä ruutu on vain minulle, Kotinäre nauraa.

Kotihoito käy Kotinäreen luona aamuisin ja päivisin. Etäkäynnin kautta huolehditaan hänen voinnistaan myös iltaisin. Jos etäkäynnillä huomataan jotain poikkeavaa, voidaan asiakkaan luokse ohjata joko läheinen tai kotihoidon työntekijä

Etäkäyntilaite toimii joko hoidon täydentäjänä tai sen avulla voi ohjata ja muistuttaa kotihoidon asiakasta. Lääkeautomaatin kanssa yhdistettynä etäyhteydellä voidaan tarkistaa, että asiakas on oikeasti ottanut lääkkeet automaatista, eikä unohtanut niitä pöydälle. Myös läheiset voivat saada omaistunnukset ja käyttää etäkäyntilaitetta yhteydenpitoon.

Lääkeautomaattipalvelu toteutetaan Evondos-lääkeautomaatilla. Lääkeautomaatit ovat olleet käytössä Tampereella vuodesta 2015 lähtien, ja 2020-luvulla niiden käyttö on laajentunut jo lähes koko Pirkanmaan alueelle. Tällä hetkellä Pirkanmaalla on käytössä noin 800 laitetta.

Kotihoidon etäkäynnit tehdään tablettitietokoneella Oiva Health -palvelun kautta (entinen VideoVisit). Etäkäyntilaitteet otettiin käyttöön Pirkanmaalla vuonna 2017. Tällä hetkellä laitteita on käytössä vajaa 600 kappaletta.

Turva-auttamispalveluun kuuluu turvapuhelinlaite ja siihen yhdistetty turvaranneke tai -kaulanauha. Niiden käyttäjä voi hälyttää apua ympäri vuorokauden, jos hänen terveydentilansa heikkenee äkillisesti.

PirKOTI-hankkeessa kehitetään iäkkäiden henkilöiden ympärivuorokautisia kotihoidon palveluita Pirkanmaalla.