Rintasyöpäleikkaus
Leikkaus on rintasyövän ensisijainen hoitomenetelmä, vaikkakin esiliitännäislääkehoitoa (neoadjuvanttihoito) käytetään enenevässä määrin etenkin aggressiivisten syöpätyyppien hoidossa, jolloin mahdolliset leikkauskomplikaatiot eivät viivästytä solunsalpaajahoidon aloitusta. Tiettyjen rintasyöpien kohdalla on lääkehoidolla mahdollista myös pyrkiä pienentämään rinnan kokoon nähden kookasta syöpäkasvainta siten, että rinta olisi mahdollista leikata säästävästi. Neoadjuvanttihoidolla ei korvata leikkaushoitoa.
Säästävä leikkaus
Säästävä leikkaus (resektio, osapoisto) on nykyään rintasyövän ensisijainen hoitomuoto. Resektiossa poistetaan rinnasta kasvain ja sen ympäriltä tervettä kudosta riittävä määrä, jotta saadaan kasvain kokonaan poistettua puhtailla marginaaleilla.
Sädehoito vähentää paikallista uusiutumisriskiä jäljelle jääneessä rauhaskudoksessa ja on siten olennainen osa rinnan säästävää hoitoa. Säästävä leikkaus yhdistettynä sädehoitoon johtaa vähintään yhtä hyvään eloonjäämisennusteeseen kuin mastektomia. Säästävän leikkauksen etuna on myös potilaan parempi elämänlaatu ja edullisemmat hoitokustannukset mastektomiaan verrattuna.
Onkoplastinen rintaa säästävä leikkaus
Onkoplastisella leikkauksella tarkoitetaan syöpäleikkausta, johon yhdistetään plastiikkakirurginen toimenpide kuten rinnan muovaus, pienennys tai koko rinnan rekonstruktio.
Mikäli kasvaimen poisto vääristäisi rinnan muotoa, poistetaan se onkoplastisella resektiolla. Tarvittaessa myös tervettä rintaa voidaan pienentää tai kohottaa rintojen koko- ja muotosymmetrian säilyttämiseksi. Onkoplastiset tekniikat mahdollistavat nykyään kookkaankin kasvaimen (jopa yli puolet rinnasta) poiston säästävällä leikkauksella.
Lisätietoa onkoplastisesta kirurgiasta löytyy Plastiikkakirurgiset rintaleikkaukset - pirha.fi tai Suomen syöpäpotilaiden julkaisemasta rinnankorjausleikkauksesta
Rinnan poistoleikkaus
Koko rinnan poisto (mastektomia, ablaatio) on joskus välttämätön syövän poistamiseksi, jos rinnan säästäminen ei ole mahdollista edes onkoplastisin tekniikoin ja/tai neoadjuvanttihoidolla kasvainta pienentäen. Rinnan poisto on indisoitu tulehduksellisen rintasyövän yhteydessä, korkean riskin geenivirheen kantajalle tai jos potilaalle ei voi antaa sädehoitoa. Lisäksi potilaan toiveesta voidaan koko rinta poistaa, vaikka syöpäkasvain olisi poistettavissa säästävällä leikkauksella, mikäli potilas on saanut riittävän informaation eri leikkausmenetelmien eduista ja riskeistä.
Terve rinta voidaan poistaa syöpäleikkauksen yhteydessä, mikäli potilaalla on todettu rintasyövälle altistava geenivirhe. Muuten terveen rinnan poistaminen syöpäleikkauksen yhteydessä ei ole suositeltavaa.
Välitön rinnan korjausleikkaus
Välittömässä rintarekonstruktiossa tehdään uusi rinta syöpäleikkauksen yhteydessä. Välitön rekonstruktio on mahdollinen, jos potilas soveltuu mastektomiaa selvästi raskaampaan ja riskialttiimpaan leikkaukseen.
Välittömän rekonstruktion jälkeen potilasta kontrolloidaan säännöllisesti erikoissairaanhoidossa, jotta mahdolliset komplikaatiot havaitaan ajoissa vaarantamatta mahdollisia liitännäishoitoja.
Lisätietoa välittömästä korjausleikkauksesta löytyy Plastiikkakirurgiset rintaleikkaukset -sivulta tai Suomen syöpäpotilaiden nettisivuilta Rinnankorjausleikkauksen käsikirja.
Kainaloimusolmukkeiden leikkaukset
Mikäli ultraäänitutkimuksessa ei ole todettu viitettä etäpesäkkeistä kainalon imusolmukkeissa, selvitetään kainalolevinneisyyttä vartijaimusolmuketutkimuksella. Tällöin leikkausta edeltävästi pistetään rinnan ihoon pieni määrä säteilevää ainetta, joka kulkeutuu rinnasta imusuonia pitkin kainalon ensimmäisiin imusolmukkeisiin eli vartijaimusolmukkeisiin. Vartijaimusolmukkeita voi olla yksi tai useampi ja ne poistetaan rintaleikkauksen yhteydessä patologille tutkittaviksi.
Mikäli kainalon imusolmukkeissa on todettu etäpesäke ja ensimmäisenä hoitona on leikkaus, kainalo tyhjennetään rintaleikkauksen yhteydessä mahdollisimman tarkkaan imusolmukkeista (kainaloevakuaatio).
Jos metastaattiset kainaloimusolmukkeet reagoivat neoadjuvanttihoitoon, tehdään potilaalle kohdennettu imusolmukepoisto (KIP) ja metastaasitilanteessa edetään kainaloevakuaatioon samassa leikkauksessa.
Imusolmukeleikkausten käytännöt saattavat muuttua säästävämpään suuntaan lähivuosina, kun saadaan uutta tietoa tutkimuksista.
Kasvaimen merkitseminen
Jos todettu rintasyöpä ei ole palpoitavissa ja tehdään rintaa säästävä leikkaus, merkitään kasvain leikkausta edeltävästi metallilangalla tai säteilevällä jodijyvällä.
Neoadjuvanttihoidon yhteydessä kasvain ja tarv. metastaattinen imusolmuke merkitään jo ennen lääkehoidon aloittamista merkkiklipsillä tai radioaktiivisella jyvällä.
Dreenin käyttö rinnan syöpäleikkauksien yhteydessä, lisätietoja löydät täältä: Potilasohjeet: Dreenin kotihoito-ohje
Yleensä mastektomian ja/tai kainaloevakuaation yhteydessä laitetaan dreeni, jonka kautta leikkausalueelta poistuu sinne kertyvä ylimääräinen kudosneste.
Dreeni poistatetaan erillisen ohjeen mukaan avoterveydenhuollossa viimeistään kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Tämän jälkeen leikkausalueelle mahdollisesti kertyvää kudosnestettä poistetaan punktioin.
Päivitetty 3.9.2024