Psykososiaalinen tuki
Vakava, henkeä uhkaava sairaus vaikuttaa väistämättä potilaaseen ja hänen läheisiinsä. Elämään astuu pelon lisäksi epävarmuus tulevaisuudesta. Reaktiot voivat näyttäytyä vahvoina tunnetiloina esimerkiksi vihana, katkeruutena, epäuskona, suruna, epätoivona tai turtuneisuutena. Joskus potilas voi vaikuttaa välinpitämättömältä tai asiaa torjuvalta. Nämä kaikki ovat normaaleja reaktioita, jotka peilautuvat hänen aiemmista elämänkokemuksistaan ja sen hetkisestä elämäntilanteestaan. Potilaan lisäksi myös hänen läheistensä elämä muuttuu sairauden myötä. Sairauden herättämien tunteiden ja ajatusten validointi helpottaa usein heidänkin oloaan.
Se, miten kukin potilas sairastumistaan käsittelee, vaihtelee suuresti. Useimmiten hoidosta vastaavien ammattilaisten antama tuki on potilaalle ja hänen läheisilleen riittävä. Joskus potilaan tilanne on kuitenkin siinä määrin kuormittava, että hän tarvitsee erityistä keskusteluapua.
Usein tärkeintä sairastuneelle on saada jakaa omia kokemuksiaan ja tulla kuulluksi. Ammattilaisella ei tarvitse olla valmiita vastauksia eikä sellaisia pidäkään tarjota. Syöpäpotilaan kohtaaminen hoitotilanteissa, selkokielinen tieto tilanteesta ja potilaiden sekä läheisten kysymyksiin vastaaminen luovat psykososiaalisen tuen perusteet. Syöpään sairastuminen laukaisee usein voimakkaan uhan tunteen, olipa syövän ennuste millainen tahansa. Pelkotila pitää sisällään eksistentiaalisen kriisin, joka koskettaa kaikkea elämässä, myös läheisiä. Ammattilaisen tuleekin arvostaa potilaan kysymyksiä myös asioista, jotka eivät välttämättä tunnu relevanteilta, koska potilas pyrkii löytämään elämäntilanteessaan asioita, joissa on jotakin tuttua ja joihin voi vaikuttaa.
Taysin R-rakennuksessa toimii psykososiaalisen tuen yksikkö, jossa työskentelee kolme asiantuntijahoitajaa. Heille voi varata ajan tukikeskustelua varten ilman lääkärin lähetettä. Käynnit ovat potilaalle maksuttomia. Hoitajan vastaanotolla potilaan on mahdollista keskustella sairauden herättämistä ajatuksista ja tunteista. Siellä häntä autetaan löytämään keinoja niiden käsittelyyn ja arjen hallintaan. Psykososiaalisen tuen yksikkö tukee rintasyöpäpotilaita heidän koko hoitopolkunsa ajan potilaan tilanteen vaatiessa. Potilaan aikuiset läheiset ovat tervetulleita vastaanotolle mukaan. Potilaille, joiden perheeseen kuuluu alaikäisiä lapsia, tulisi varata aika sairaanhoitajalle. Syöpätautien poliklinikalla on käytössä näihin tilanteisiin ns. lapset puheeksi -malli. Yleissairaalapsykiatrian poliklinikalle pääsy edellyttää lääkärin lähetettä. Siellä voidaan arvioida esimerkiksi potilaan tarvetta vaativampaan mielialalääkitykseen.
Syöpään sairastuneen tukena toimivat erilaiset yhdistykset. Pirkanmaan Syöpäyhdistyksellä on tarjolla monipuolisia palveluita rintasyöpään sairastuneelle sairauden eri vaiheissa. Syöpäyhdistyksen kautta on mahdollista saada maksutonta keskustelutukea. Syöpäyhdistyksen psykososiaalisen tuen asiantuntijalle voi varata ajan puhelimitse numerosta 03 2499 200 tai nettiajanvarauksen kautta. Myös syöpäjärjestöjen maksuton neuvontapalvelu auttaa. Neuvontapalveluun voi soittaa, lähettää sähköpostia tai ottaa yhteyttä chatissa. Neuvontapalveluun voivat ottaa yhteyttä kaikki, joita syöpä koskettaa tai on koskettanut.
Päivitetty 25.11.2024