Rintasyöpäleikkauksien erityistilanteet

Leikkaushoito neoadjuvanttihoidon jälkeen

Neoadjuvanttihoitoa (esiliitännäishoito eli syöpälääkehoidot toteutetaan ennen leikkausta) käytetään inoperaabelin syövän lisäksi, jos kyseessä on yli 2 cm ja/tai kainaloon metastasoinut aggressiivinen syöpä (kolmoisnegatiivinen, HER2-positiivinen tai korkean jakautumisasteen gradus 3-tauti) tai jos pyritään pienentämään kasvainta säästävään leikkaukseen soveltuvaksi. 

Tulehduksellisen rintasyövän yhteydessä tehdään aina mastektomia ja kainaloevakuaatio. Muuten leikkaus räätälöidään hoitovasteen mukaisesti huomioiden kuitenkin myös lähtötilanne. Rinnan säästämisen mahdollisuus selviää kuitenkin vasta lääkehoidon loppuvaiheessa. Kainalokirurgiaa pyritään myös keventämään neoadjuvanttihoidolla.

Iäkkäät tai monisairaat rintasyöpäpotilaat

Iäkkään rintasyöpäpotilaan leikkaushoito toteutetaan useimmiten samaan tapaan kuin nuorempienkin. Leikkausmenetelmän valinnassa kuitenkin huomioidaan potilaan perussairaudet ja yleiskunto ja luonnollisesti myös potilaan oma toive. Mikäli potilaan yleiskunto on heikko, leikkaushoidosta luovutaan ja arvioidaan yksilöllisesti syöpälääke- tai sädehoidon toteutuksen mahdollisuuksia.

Rintasyövän uusintaleikkaus

Joskus rintaan tehty säästävä leikkaus osoittautuu riittämättömäksi liian pienten tervekudosmarginaalien vuoksi. Tällöin ei voida olla varmoja, onko rintaan jäänyt vielä syöpäkudosta. Tämän vuoksi poistetaan uusintaleikkauksessa rinnasta lisäpala tai rinta voidaan joutua poistamaan kokonaan. Uusintaleikkaus tehdään yleensä ennen syöpälääkehoitojen aloittamista, mutta aggressiivisen taudin kohdalla on se mahdollista tehdä solunsalpaajahoidon jälkeen ennen sädehoitoa. 

Rintasyövän paikallinen uusiutuma 

Säästävän leikkauksen ja sädehoidon jälkeen todettu rintasyövän paikallinen uusiutuma rinnassa hoidetaan yleensä mastektomialla. Mastektomian yhteydessä on usein mahdollista tehdä välitön rintarekonstruktio, jos potilaan yleistila sallii.
Mastektomian jälkeen arven alueelle tai rintakehälle ilmaantuva paikallinen uusiutuma pyritään leikkaamaan radikaalisti. Lääkehoidon tavoitteena on välttyä raskailta rintakehän resektioilta ja rekonstruktioilta, jos uusiutuma saadaan irtoamaan rintakehästä ennen leikkausta.
Kainaloimusolmukkeiden alueella taudin uusiutuma hoidetaan kainaloevakuaatiolla.


 

Päivitetty 4.7.2024