Sosiaali- ja terveydenhuollon tukikeinot

Sosiaaliset tukikeinot

Monisairaiden joukossa on eri ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia henkilöitä, joilla on erilainen palvelutarve. Palvelutarpeeseen vastataan järjestämällä tarkoituksenmukainen palvelujen ja tukimuotojen kokonaisuus. Sosiaalisten tukikeinojen kokonaisuus muotoutuu sosiaalihuoltolain (2014, 14 §) perusteella järjestettävistä sosiaalipalveluista, kuten sosiaalityöstä, sosiaalisesta kuntoutuksesta, perhetyöstä ja kotihoidosta.

Psyykkiset tukikeinot 

Monisairas tai hänen läheisensä voivat tarvita psyykkistä tukea jaksaakseen ja ymmärtääkseen sairauksien aiheuttamaa tilannetta. Apua, neuvoa ja tukea löytyy näistä: 

Mielenterveysseurat 

Terveyskylä 

Mieli 

Mielenterveystalo.fi 

Mielenterveys- ja päihdepalvelut  (Pirha)

Apuvälineet 

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinepalvelut on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella jaettu eri toimijatahojen vastuulle. Asiakas saa apuvälinepalvelun joko perusterveydenhuollon tai erikoissairaanhoidon kautta. 

Terveyskeskusten apuvälinelainaamot huolehtivat kuntalaisten perusapuvälineiden lainaamisesta, erikoissairaanhoito vastaa erityisosaamista vaativista apuvälinepalveluista, kuten sähköiset liikkumisvälineet ja kommunikoinnin apuvälineet. 

Erikoissairaanhoidon apuvälineiden saamiseksi tarvitset lääkärin lähetteen. Perusterveydenhuollon apuvälinepalveluun et tarvitse lähetettä. 

Muut tukikeinot / KELA 

Kela on keskeinen toimija erilaisissa sosiaaliturvaetuuksissa ja alle 65-vuotiaiden kuntoutuspalveluiden järjestämisessä, ja sieltä voi saada tukea taloustilanteeseen sekä työ- ja toimintakyvyn ylläpitämiseen ja parantamiseen. Työkyvyttömyyden ajalle voi hakea sairauspäivärahaa tai osasairauspäivärahaa. Sairauden pitkittyessä voi olla oikeus kuntoutustukeen tai työkyvyttömyyseläkkeeseen. Vammaistukeen voi olla oikeus, jos sairaus heikentää toimintakykyä pitkäaikaisesti. Myös lääkekorvaukset ja terveydenhuollon matkakorvaukset kuuluvat Kelasta haettaviin etuuksiin.  

Oikaise täältä: 


Kela järjestää monipuolista kuntoutusta kaiken ikäisille ja turvaa toimeentuloa kuntoutuksen aikana. Kuntoutus auttaa elämään sairauden kanssa tai jatkamaan opiskelua tai työtä. Kuntoutus perustuu yksilölliseen ja tavoitteelliseen suunnitelmaan. Kelan kuntoutusta varten tarvitaan lääkäriltä lausunto sairauden tai vamman aiheuttamasta kuntoutustarpeesta. 

Työkyvyn tuki: Osatyökykyinen monisairas tarvitsee lisäksi terveydenhuollosta työkyvyn tuen arviointia ja työllisyyspalveluiden tukea opiskeluun tai työelämään pääsemiseksi. Osatyökykyinen monisairas saa tukea ja ohjausta kuntien työllisyyspalveluista mm. Omavalmentajilta ja työkykykoordinaattoreilta. Työllisyyspalveluiden sivut löytyvät kuntien omilta www-sivuilta. 

Last modified 28.5.2025