Oletko tyytymätön saamaasi palveluun?

Jos olet tyytymätön saamaasi palveluun, hoitoon tai kohteluun, on keskustelu usein nopein ja paras tapa selvittää asia. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaana tai potilaana sinulla on myös oikeus tehdä muistutus.

Sosiaalihuollon muistutus

Sosiaalihuollon asiakkaalla on oikeus tehdä muistutus, jos hän on tyytymätön sosiaalihuollon laatuun tai saamaansa kohteluun.

Jos harkitset muistutusmenettelyä, kannattaa asiaa selvittää ensin keskustelemalla asianomaisessa yksikössä.

Muistutus pitää tehdä pääsääntöisesti kirjallisesti. Muistutus voidaan tehdä myös suullisesti erityisestä syystä. Suullisen muistutuksen voi tehdä siinä palveluyksikössä, johon muistutus kohdistuu.

Jos asiakas ei sairauden, henkisen toimintakyvyn vajavuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi kykene itse tekemään muistutusta tai jos hän on kuollut, muistutuksen voi tehdä hänen laillinen edustajansa, omaisensa tai muu läheisensä.

Muistutus on käsiteltävä asianmukaisesti ja siihen on annettava kirjallinen vastaus kohtuullisessa ajassa muistutuksen tekemisestä. Kohtuullista aikaa ei ole lainsäädännössä täsmällisesti määritelty, mutta kohtuullisena aikana voidaan pitää noin yhtä kuukautta.

Saat tarvittaessa ohjeistusta muistutuksen tekemiseen ja ongelmatilanteiden selvittelyyn sosiaaliasiavastaavalta.

Muistutuksen tekeminen ei rajoita asiakkaan oikeutta kannella asiastaan sosiaalihuollon valvontaviranomaisille. Valvontaviranomaiset suosittavat muistutuksen tekemistä ja siihen saadun vastauksen odottamista ennen kantelun laatimista.

Kuinka teen muistutuksen?


Terveydenhuollon muistutus

Potilaalla on oikeus tehdä muistutus, jos hän on tyytymätön saamaansa hoitoon tai kohteluun. Jos harkitset muistutusmenettelyä, kannattaa sinun ensin selvittää asiaa keskustelemalla hoidosta vastanneen yksikön kanssa.

Muistutus pitää tehdä pääsääntöisesti kirjallisesti. Muistutus voidaan tehdä myös suullisesti erityisestä syystä. Suullisen muistutuksen voi tehdä siinä terveydenhuollon yksikössä, johon muistutus kohdistuu.

Jos potilas ei sairauden, henkisen toimintakyvyn vajavuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi kykene itse tekemään muistutusta tai jos potilas on kuollut, muistutuksen voi tehdä hänen laillinen edustajansa, omaisensa tai muu läheisensä.

Muistutus on käsiteltävä asianmukaisesti ja siihen on annettava kirjallinen vastaus kohtuullisessa ajassa muistutuksen tekemisestä. Kohtuullista aikaa ei ole lainsäädännössä täsmällisesti määritelty, mutta kohtuullisena aikana voidaan pitää noin yhtä kuukautta.

Saat tarvittaessa potilasasiavastaavalta ohjeistusta muistutuksen tekemiseen ja ongelmatilanteiden selvittelyyn.

Muistutuksen tekeminen ei rajoita potilaan oikeutta kannella asiastaan terveydenhuollon valvontaviranomaisille. Valvontaviranomaiset suosittavat muistutuksen tekemistä ja siihen saadun vastauksen odottamista ennen kantelun laatimista.

Kuinka teen muistutuksen?

Kirjaamon yhteystiedot

Pirkanmaan hyvinvointialue
Kirjaamo
PL 272
33101 Tampere

Päivitetty 13.5.2025