Diabetesta sairastavien psykososiaalinen tuki
Voimauttava ohjaus ja tuki
Diabetesta sairastavan oma aktiivinen rooli on keskiössä diabeteksen hoidossa. Voimauttavan yhteistyön perustana on sairastuneen tarpeista lähtevä, kannustava ja kunnioittava vuorovaikutus sekä asiakaslähtöinen, kokonaisvaltainen ohjaus. Parhaimmillaan omahoidon ohjaus on diabetesta sairastavan ja ammattilaisen yhteistä, aktiivista pohdintaa. Etsitään potilaan elämään ja arkeen mahdollisimman hyvin sopivia omahoidon ratkaisuja.
Keskeistä omahoitomotivaation kannalta on, että diabetesta sairastava kokee itsellään olevan mahdollisuuksia vaikuttaa hyvinvointiinsa.
Psykososiaalinen tuki Käypä Hoito
Omahoidossa jaksaminen ja hoitoväsymys Minä voin
Kysy ja arvioi sopivissa tilanteissa diabetesta sairastavan elämäntilannetta, psyykkistä jaksamista, sekä diabetekseen ja omahoitoon liittyviä ajatuksia, uskomuksia ja huolia, mukaan lukien kognitiiviset tekijät.
Hetkittäinen stressi tai alakulo diabetekseen ja sen omahoitoon liittyen on tavallista.
Varsinaiseen hoitoväsymykseen voi viitata pidempiaikainen turhautuminen omahoitoon, epäonnistumisen tunne, voimistuneet pelot tai kokemus siitä, että diabetes kontrolloi elämää ja omahoidon tavoitteet tuntuvat ylivoimaisilta. Hoitoväsymys voi liittyä mm. päivittäiseen omahoidon vaateeseen, diabeteksen ja sen hoidon koettuihin vaikutuksiin sosiaaliseen elämään, hoitosuhteeseen tai diabeteksen ja sen omahoidon emotionaalisiin haasteisiin (matalat verensokerit, lisäsairaudet, verensokerin vaikutus mielialaan ja käyttäytymiseen).
Hoitoväsymys ei kuulu psyykkisiin häiriöihin.
Jos havaitset hoitoväsymystä, kohdenna tuki tärkeimmille omahoidon osa-alueille, ja auta pohtimaan ratkaisuja voimavarojen vahvistamiseksi ja/tai kuormituksen keventämiseksi. Tarvittaessa diabetesta sairastava tulee ohjata mielenterveyden ammattilaisen luo lisätuen saamiseksi. Ajoissa saatu tuki voi ehkäistä ennalta monia ongelmia, hoidossa kuormittumista sekä niiden aiheuttamia lisäsairausriskejä. Huomioi erityisesti elämäntilanteen muutokset, lisäsairauksien toteaminen ja hoitomuodon muutokset.
Ohjaa näihin:
- psykologisen ja psykoterapeuttisen tuen piiriin oman sote-aseman kautta, esimerkiksi miepä-tiimiin.
- hyvinvointi-, omahoito- ja elintapainterventioihin, esimerkiksi kuntoutus, elintapaohjausinterventiot.
- vertaistuen pariin ja tiedottamalla vertaistuen mahdollisuuksista esimerkiksi erilaisten ryhmien, sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssien, Diabetesliiton ja -yhdistysten sekä sosiaalisen median luomien mahdollisuuksien kautta (mm. Deeblogi, Diabetesliiton keskustelupalsta, Facebook-ryhmät) Kurssit diabetesta sairastaville Diabetesliitto
- Minä voin -sivustolle Minä voin
Konkreettista apua: etsivä työ
Etsivässä työssä on sosiaalialan ammattilaisia, jotka neuvovat ja ohjaavat avun tarpeessa olevia (ei vain diabetesta sairastavia) ja tarvittaessa opastavat palveluiden ulkopuolella olevia tai palveluista pudonneita henkilöitä palveluiden piiriin (Tampereella, Valkeakoskella).
Etsivä työ Pirkanmaan hyvinvointialue
Etsivä työ Pirkanmaan hyvinvointialue, intra. Poikkeuksellisesti lisätty tämä linkki, jonne pääsevät vain Pirkanmaan hyvinvointialueen työtekijät.
Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu syrjäytymisriskissä oleville alle 29-vuotiaille nuorille. Kuntien ja kaupunkien nuorisotyön linkkejä löytyy oman kunnan nettisivuilta.
Etsivä nuorisotyö Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry
Jäsenorganisaatiot Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry
Etsivä nuorisotyö Tampereella Tampereen kaupunki
Päivitetty 1.7.2025