Jalat
Jalkojen kliininen tutkiminen ja riskiluokitus
Jalkojen kliininen tutkiminen ja riskiluokitus tarkoittaa diabetesta sairastavan henkilön jalkojen tutkimista mahdollisten vaurioiden tai ongelmien havaitsemiseksi sekä riskien arviointia tulevien komplikaatioiden ehkäisemiseksi. Kliininen tutkimus tulee tehdä vähintään kerran vuodessa, tarvittaessa useammin.
Jalkaongelmat Käypä hoito
Jalan kliininen tutkiminen Käypä hoito
Riskiluokitus Käypä hoito
Neuropatian arviointi Käypä hoito
Verenkierron arviointi Käypä hoito
Nilkka-olkavarsipainesuhteen mittaus (ABI) Käypä hoito
Charcot'n jalka
Jalkaongelmien ehkäisy ja riskipotilaan jalkojen hoito
Jalkaongelmien ehkäisy ja hoito on erittäin tärkeää, koska diabetes altistaa jalkojen haavojen ja infektioiden riskiin. Keskeistä on huolehtia jalkojen terveydestä ja tunnistaa jalkaongelmat ajoissa, jotta voidaan estää vakavampia komplikaatioita.
Jalkaongelmien ehkäisy ja riskipotilaan jalkojen hoito Käypä hoito
Omahoidon ohjaus Käypä hoito
Palveluseteli jalkaterapiaan tai jalkojenhoitoon voidaan myöntää henkilöille, jotka sairastavat esim. diabetesta tai reumaa. Jalkaterapia ja jalkojenhoito toteutetaan yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin perusteella ja arviointi tehdään asiakkaan hoitovastuuyksikössä. Arvioinnin tekee aina hyvinvointialueen terveydenhuollon ammattilainen, jolla on riittävä asiantuntemus kuten diabeteshoitajat, jalkaterapeutit ja lääkärit.
Mikäli hoitovastuuyksikössä on mahdollista toteuttaa jalkahoito tai jalkaterapia omana tuotantona, ei palveluseteliä myönnetä. Jalkahoidon ja jalkaterapian palvelusetelit eivät ole käytössä tamperelaisilla, orivesiläisillä eikä sopimustahoilla (Mäntävuoren Terveys, Kolmostien Terveys ja Keiturin Sote).
Jalkaterapian palveluseteli Parasta palvelua
Jalkojenhoidon palveluseteli Parasta palvelua
Jalkaongelman hoidon järjestäminen ja edellytykset
Jalkojen säännöllinen tutkiminen vastaanotolla, riskiluokan määrittäminen, jalkojen omahoidon ohjaus ja jalkaongelmia ehkäisevät toimet kuuluvat diabeteksen hyvään hoitoon.
Perusterveydenhuollon tehtävät Käypähoito
Erikoissairaanhoitoon lähettämisen aiheet, kiireellisyys ja hoitopaikka Käypä hoito
Keskeiset lähetteeseen kirjattavat tiedot Käypä hoito
Erikoissairaanhoidon tehtävät Käypä hoito
Moniammatillinen yhteistyö Käypä hoito
Tays Haavakeskuksessa tutkitaan ja hoidetaan kroonisia haavapotilaita. Merkittävimmät potilasryhmät ovat jalkaongelmaiset diabetespotilaat, verenkiertoperäiset alaraajahaavapotilaat sekä painehaavapotilaat. Lisäksi harvinaisten haavojen, kuten vaskuliitti- ja pyoderma gangrenosum -haavoja sairastavien potilaiden tutkimus ja hoito on keskitetty haavakeskukseen.
Tampereen ja Oriveden haavapotilaita hoidetaan ja haavauman riskissä olevia arvioidaan pääsääntöisesti Tampereen diabetesvastaanotolla.
Lisätietoja:
Haavakeskus Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty 1.7.2025