Liikkuminen
Liikunta ja insuliinihoito
Liikunta parantaa insuliiniherkkyyttä, laskee verenpainetta, parantaa rasva-aineenvaihduntaa ja vaikuttaa monin tavoin hyödyllisesti diabeteksen hoitotasapainoon. Liikunnan vaikutus verensokerin vaihteluun riippuu liikunnan kestosta, tehosta, liikkujan fyysisestä kunnosta ja yksilöllisestä insuliiniherkkyydestä. Tyypin 1 diabetes itsessään ei aiheuta rajoituksia liikkumiseen, jos diabetesta sairastava on muutoin terve. Liikkumaan lähtiessä on tärkeä huolehtia, että mukana on aina nopeita hiilihydraatteja, joilla tarvittaessa voi korjata matalalle laskevan verensokerin.
Aerobinen liikunta lisää insuliiniherkkyyttä ja useimmiten laskee verensokeritasoa.
Anaerobinen liikunta, kuten painonnosto, kuntosalitreeni, pikajuoksu tai liikuntaan liittyvä kilpailu, saattaa nostaa verensokeria liikunnan aikana ja vielä pari tuntia liikunnan jälkeenkin, mutta verensokeri usein laskee kuitenkin jälkijättöisesti.
Ennen liikuntaa
- Verensokerin tarkistaminen. Sopiva verensokeri liikuntaa edeltävästi on useimmiten 5-10 mmol/l.
- Jos verensokeri on matalalla ennen liikuntaa, alle 5 mmol/l, lisää 20 g hiilihydraatteja, jos verensokeri ennen pitkäkestoista kestävyysliikuntaa alle 8 mmol/l, lisää hiilihydraatteja 10 g
- Jos verensokeri korkea ennen liikuntaa, yli 20 mmol/l, liikkumaan lähtemistä tulee lykätä ja tarkistaa ketoaineet, korjata kohonnut verensokeri ja juoda nesteitä.
- Jos verensokeri yli 14 mmol/l ennen liikuntaa ja jos ketoaineita ei ole, estettä liikkumiselle ei ole. Tarvittaessa korkeaa verensokeria voi varovasti korjata ennen liikuntasuoritusta, huomioiden kuitenkin liikunnan mahdollisesti verensokeria laskeva vaikutus.
Liikunnan jälkeen
Verensokeria on hyvä seurata liikunnan jälkeen ja huomioida myös mahdollinen verensokerin laskeva vaikutus seuraavalle yölle keventämällä joko perusinsuliinin määrää n. 20% tai pistämällä iltapalalle hieman vähemmän ateriainsuliinia.
Insuliinipumppuhoito ja liikunta
Älypumpussa väliaikainen tavoitetila/liikuntatila suositellaan laitettavaksi päälle 1-2 h ennen liikkumaan lähtöä. Sopiva liikuntaa edeltävä verensokeritaso on useimmiten 5-10 mmol/l, eikä verensokeria ole tarpeen tämän korkeammaksi nostaa syömällä ennen liikuntaa. Väliaikaisen tavoitetilan voi ottaa pois päältä heti liikuntasuorituksen jälkeen. Joskus liikunnan vaikutukset näkyvät verensokereissa myös liikunnan jälkeen, voi väliaikaisen tavoitteen jättää päälle pidemmäksikin aikaa, esimerkiksi yöajaksi pitkäkestoisen liikuntasuorituksen jälkeen.
Äkillistä raskasta, verenpainetta nostavaa rasitusta (esimerkiksi painonnosto) on vältettävä, jos on todettu preproliferatiivinen tai vaikeampi taustaretinopatia, verenpainetauti tai vaikea neuropatia.
Lisätietoa
Tyypin 1 diabetes ja liikunta Terveyskylä
Insuliininpuutosdiabetes ja liikunta Käypä hoito
Insuliininpuutosdiabetes ja liikunta, miten välttää hypoglykemia? Duodecim lehti
Liikuntaneuvonta Hyvinvointia elintavoilla
Päivitetty 1.7.2025