Murupolku

Muokkaus estetty kƤyttƤjƤksi tekeytyneenƤ!

Readspeaker

Muokkaus estetty kƤyttƤjƤksi tekeytyneenƤ!

ValikkonƤyttƶ

Muokkaus estetty kƤyttƤjƤksi tekeytyneenƤ!

Kasvun ja murrosiƤn kehitysongelmat

Muokkaus estetty kƤyttƤjƤksi tekeytyneenƤ!

Kasvun ja murrosiƤn kehitysongelmat

Kasvun ja murrosiƤn kehitysongelmat

Muokkaus estetty kƤyttƤjƤksi tekeytyneenƤ!

Kasvun hidastuma tai kiihtyminen sekƤ ennenaikainen tai viivƤstynyt murrosikƤkehitys huomataan yleensƤ neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa. TƤllƶin lapselle tai nuorelle tehdƤƤn useimmiten perusselvityksinƤ erilaisia verikokeita ja tarvittaessa hƤnet lƤhetetƤƤn Taysiin tarkempia tutkimuksia ja hoitoa varten.

Lapsen kasvu voi hƤiriintyƤ jonkin piilevƤn sairauden, kuten kilpirauhasen toimintahƤiriƶn, kasvuhormonin puutteen tai ennenaikaisen murrosikƤkehityksen, vuoksi. Taustalla voi myƶs olla jokin oireyhtymƤ, johon liittyy kasvuhƤiriƶitƤ.

Usein hoitona on hormonilƤƤkitys. Kasvua ja kehitystƤ seuraamme vastaanottokƤynneillƤ sekƤ tarvittaessa laboratorio- ja rƶntgentutkimuksilla.

KasvuhƤiriƶn tutkimukset ja lƤhete Taysiin

Kasvun hidastuma on tavallisempi ongelma kuin kasvun kiihtyminen. Kasvun hidastuman vuoksi tehdyissƤ tutkimuksissa myƶs lƶytyy useammin jokin piilevƤ sairaus.

Kasvun arvioinnissa kiinnitetƤƤn huomiota sekƤ pituuden ettƤ painon kehitykseen. Kasvun johdonmukaisuuden hƤiriintyminen esimerkiksi siten, ettƤ pituuskasvu hidastuu samanaikaisesti kun paino nousee, voi viitata kilpirauhasen vajaatoimintaan, vaikkei lapsella olisi mitƤƤn tyypillisiƤ oireita.

ErikoislƤƤkƤrin selvittelyt kƤynnistƤƤ myƶs kasvuhƤiriƶ, jossa lapsen kasvu on johdonmukaista, mutta lapsi on ikƤtovereihinsa verrattuna selvƤsti pienikasvuinen.

Perusselvitykset tehdƤƤn yleensƤ jo avoterveydenhuollossa. NƤitƤ selvityksiƤ ovat perusverenkuva, munuaiskoe, maksan toimintaa kuvaava koe, kilpirauhasen toimintaa kuvaavat verinƤytteet sekƤ keliakiavasta-aineet.

MikƤli nƤissƤ ei lƶydy poikkeavaa ja kasvu edelleen hidastuu, lƤhetetƤƤn potilas tutkimuksiimme. Jatkamme tutkimuksia usein kromosomitutkimuksella ja tarvittaessa vuodeosastolla tehtƤvillƤ kasvuhormonieritystutkimuksilla.

Kasvun kiihtymisen takia tehdyissƤ tutkimuksissa selvittelemme mahdollista murrosikƤkehityksen kƤynnistymistƤ ja harvinaisia lisƤmunuaisen steroidihormonierityksen hƤiriƶitƤ.

Hormonikorvaushoidot ja seuranta

Hormonikorvaushoidon aloitus ja hoidon seuranta tapahtuvat poliklinikkakƤynneillƤ. MikƤli hoidossa tarvitaan kotona pistoksina annettavaa valmistetta, esimerkiksi kasvuhormonia, opettaa erikoissairaanhoitaja potilaalle tai tƤmƤn perheelle pistƤmisen poliklinikalla tai osastotutkimusten yhteydessƤ.

Ennenaikaisen murrosikƤkehityksen jarrutukseen ja viiveisen murrosikƤkehityksen joudutukseen kƤytetƤƤn muutaman viikon vƤlein annosteltavia hormonivalmisteita. TƤmƤn pistƤƤ useimmiten terveydenhoitaja lastenendokrinologin ohjeiden mukaan.

Esimerkiksi kilpirauhassairauksien ja lisƤmunuaisen sairauksien hormonikorvaushoidot voidaan yleensƤ toteuttaa suun kautta annosteltavin tabletein. Hormoneja voidaan annostella myƶs iholle siveltƤvƤllƤ lƤƤkerasvalla, esimerkiksi murrosikƤkehityksen kƤynnistƤmisessƤ tytƶllƤ.

Kasvukauden aikana hormonikorvaushoidon seuranta tapahtuu lastenendokrinologisessa yksikƶssƤ. Useimmiten vastaanottokƤynnit tapahtuvat 3ā€“6 kuukauden vƤlein. Joissakin kasvuhƤiriƶoireyhtymissƤ harvempikin, esimerkiksi 12 kuukauden vƤlein tapahtuva seuranta riittƤƤ.

VastaanottokƤynneillƤ arvioimme kasvua ja murrosikƤkehitystƤ sekƤ mahdollisia sairausoireita, ja tarpeen mukaan pyydƤmme erilaisia laboratorio- tai rƶntgentutkimuksia.

Tyƶnjako ja yhteistyƶ

Ennenaikaisen murrosikƤkehityksen jarruttaminen hormonaalisesti on joissakin tapauksissa perusteltua. Hormonihoidon toteuttaa lastenendokrinologian erikoislƤƤkƤri.

Tavallisempi ongelma on viiveinen puberteetti, jonka jouduttamista hormonihoidolla myƶs tarvittaessa harkitsemme. Joihinkin harvinaisiin oireyhtymiin liittyy murrosikƤkehityksen puuttuminen kokonaan. Myƶs silloin tarvitaan hormonihoitoa, jonka toteutamme yhteistyƶssƤ gynekologien kanssa.

Vastasyntyneiden lasten napaverinƤytteistƤ seulotaan synnynnƤinen vajaatoiminta, jonka hoito ja seuranta kuuluvat lastenendokrinologeille. Myƶhemmin kasvuiƤssƤ tavallisin syy kilpirauhasen vajaatoimintaan on niin sanottu autoimmuunityreoidiitti, jossa elimistƶ muodostaa vasta-aineita omaa kilpirauhaskudostaan vastaan. Autoimmuunityreoidiitista johtuvan kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidon voi toteuttaa myƶs lastentautien erikoislƤƤkƤri avoterveydenhuollossa.

Kilpirauhasen liikatoiminta kuuluu aina lastenendokrinologin hoitoon. Useimmiten hoitona on lƤƤkitys, mutta uusiutuvissa tai hoidolle huonosti vastaavissa tapauksissa harkitsemme  tai leikkaushoitoa.

Pienikasvuisuuteen ja joskus myƶs epƤsymmetriseen kasvuun johtavat erilaiset oireyhtymƤt, esimerkiksi Turner, Noonan, Silver-Russell, Mulibrey tai luun tai ruston kehityshƤiriƶt, kuten hypo- ja akondroplasia. NƤmƤ lapset ovat lastenendokrinologin seurannassa.

Myƶs osa isokasvuisuusoireyhtymistƤ, esimerkiksi Marfanin syndrooma ja Sotosin syndrooma, kuuluvat lastenendokrinologin ja -neurologin yhteisseurantaan.

Hoitotiimi

Lastenendokrinologiseen hoitotiimiin kuuluvat erikoislƤƤkƤrit ja erikoissairaanhoitajat sekƤ tapauskohtaisesti psykologi, ravitsemusterapeutti, sosiaalityƶntekijƤ ja kuntoutusohjaaja.

KƤytƤmme tarvittaessa psykologin palveluja, kun selvittelemme potilaan ja hƤnen perheensƤ mahdollisuuksia kƤsitellƤ pitkƤaikaissairautta ja sen mukanaan tuomaa rasitetta arjessa.

SosiaalityƶntekijƤ auttaa esimerkiksi taloudellisissa kysymyksissƤ ja selvittƤƤ yhteiskunnan tukijƤrjestelmiƤ.

Ravitsemusterapeutti auttaa, mikƤli sairauden hoitoon liittyy oleellisia ruokavaliomuutoksia. Kuntoutusohjaaja toimii yhdyshenkilƶnƤ kodin ja koulun vƤlillƤ sekƤ arvioi sopeutumisvalmennuksen tarvetta.

Kasvun ja murrosiƤn kehitysongelmat - hoitoyksikƶt

Muokkaus estetty kƤyttƤjƤksi tekeytyneenƤ!

Kasvun ja murrosiƤn kehitysongelmat - vastuuhenkilƶt

Muokkaus estetty kƤyttƤjƤksi tekeytyneenƤ!

Vastuuhenkilƶt

  • ApulaisylilƤƤkƤri Nina Vuorela
  • ErikoislƤƤkƤri PƤivi Keskinen

SƤhkƶpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pirha.fi

Kasvun ja murrosiƤn kehitysongelmat - sinua saattaisivat kiinnostaa

Muokkaus estetty kƤyttƤjƤksi tekeytyneenƤ!

Kasvun ja murrosiƤn kehitysongelmat - muualla verkossa

Muokkaus estetty kƤyttƤjƤksi tekeytyneenƤ!

Lasten aineenvaihduntasairaudet - ammattilaiselle

Muokkaus estetty kƤyttƤjƤksi tekeytyneenƤ!