Readspeaker

Valikkonäyttö

Eettiset periaatteet

Eettiset periaatteet

Kirurgian koulutuskeskus ankkurilista

Tällä sivulla

    Eettiset periaatteet

    Taysin Kirurgian koulutuskeskus on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon ja eettisesti korkeatasoinen huippuyksikkö. Noudatamme opetustoiminnassa korkeimpia eettisiä arvoja ja laatuvaatimuksia. Kunnioitamme vainajien ihmisarvoa ja oikeusturvaa. Opetustoiminta on luonteeltaan yleishyödyllistä eikä tavoittele taloudellista voittoa.

    Koulutuskeskuksen toiminta on luvanvaraista. Opetuslupa perustuu Suomen lakiin ja valtioneuvoston asetuksiin. Luvan vainajien käytöstä opetustoimintaan on myöntänyt Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Koulutuskeskus antaa Fimealle vuosittain toimintaraportin, ja valvontaviranomainen tekee myös toiminnantarkastuksia säännöllisesti.

    Koulutuskeskuksen lääketieteellisestä ja eettisestä toiminnasta vastaa asiantuntijalääkäri. Koulutuskeskuksen toiminnan ja palvelutuotannon, yhteistyömuotojen ja toiminnan tuottavuuden ohjaamiseksi ja seuraamiseksi on perustettu seurantaryhmä, joka kokoontuu kolme kertaa vuodessa.

    Lääketieteelliset tavoitteet

    Koulutuskeskuksen lääketieteellisenä tavoitteena on parantaa kirurgista osaamista ja potilasturvallisuutta niin Pirkanmaan hyvinvointialueella kuin kansallisesti ja kansainvälisestikin.

    Huolimatta varsin kehittyneistä malleista ja simulaattoreista, tarve harjoitella lääketieteellisiä toimenpiteitä mahdollisimman realistisissa olosuhteissa säilyy jatkossakin. Iso osa leikkaustaidoista on ei-teknisiä ja liittyy tilannetajuun, kykyyn tehdä päätöksiä, johtajuuteen sekä kommunikaatioon ja tiimityöskentelytaitoihin. Näitä taitoja voidaan harjoitella vain leikkaussalissa tai sitä muistuttavissa olosuhteissa.

    Lääkärien ohella muutkin potilaiden hoitoon osallistuvat ammattiryhmät tarvitsevat koulutusta. Hätätilanteissa tai komplikaation sattuessa koko tiimin toiminnan tulisi olla yhteensopivaa ja ennalta sovittua, koska aikaa tehtävien jakamiselle ei ole.

    Tärkeä osa kirurgisessa koulutuksessa on kirurgisten implanttien tai laitteiden käytön harjoittelu vainajilla ennen toimenpiteiden suorittamista elävillä potilailla. Implantit saattavat olla ihmisessä kymmeniä vuosia, joten asennusvirheiden minimointi on ensiarvoisen tärkeää. Laitteiden käyttövirheet taas voivat johtaa ennalta arvaamattomiin ja hankalasti hoidettaviin komplikaatioihin.

    Vainajien käyttö opetustoiminnassa

    Kirurgian koulutuskeskuksen opetustoiminnassa saa käyttää vainajia vain ruumiinavauksen yhteydessä. Pääsääntöisesti koulutus tapahtuu ruumiinavauksen jälkeen. Tietyissä poikkeustapauksissa opetustoimenpide voidaan suorittaa ennen ruumiinavausta. Tällöin koulutuksen järjestäjän täytyy edeltävästi antaa tarkka selvitys suunnitelluista toimenpiteistä oikeuslääkärille, joka arvioi, voiko opetustilanne vaarantaa kuolemansyyn selvittämistä.

    Toimintaluvan mukaan opetustoiminnassa saa käyttää vainajia vain, jos

    • tähän on perustellut lääketieteelliset syyt ja Fimea on myöntänyt opetustoimenpiteelle luvan
    • voidaan olettaa, ettei vainaja eläessään olisi vastustanut ruumiinsa käyttämistä opetustarkoituksessa
    • opetus ei vaaranna kuolemansyyn selvittämistä eikä elin- ja kudossiirtotoimintaa
    • vainajan ulkonäkö ei opetustoimenpiteessä olennaisesti muutu
    • opetus ei viivästytä vainajan luovuttamista omaisille hautaamista tai tuhkaamista varten.

    Koulutuskoordinaattorit varmistavat aina vainajan tahdon ruumiinsa opetuskäytön suhteen lähiomaiseksi merkityltä ja mahdollisuuksien mukaan myös asiakirjoista.

    Vainajia käsitellään koulutustilanteissa heidän ihmisarvoaan ja oikeusturvaansa kunnioittaen sekä identiteettiä suojaten. Vainajan valmistelusta huolehtii koulutuskeskuksen ammattihenkilöstö. Opetussalissa vainajaa käsitellään kuin potilasta leikkaussalissa. Vainaja peitellään kuten leikkaussalissa ja opetustilanteessa tehdään vain ennalta sovitut toimenpiteet. Kaikki tehdyt haavat suljetaan siististi ja asianmukaisesti. Jos toimenpiteestä tallennetaan kuvamateriaalia, vainaja ei ole siitä tunnistettavissa. Koulutukseen osallistuvat allekirjoittavat etukäteen sitoumuksen (pdf), jolla he vakuuttavat noudattavansa Kirurgian koulutuskeskuksen sääntöjä.

    Opetustoiminta ei viivästytä hautajaisia. Läheisten kanssa sovitaan vainajan luovutuksen ajankohta. Vainajan läheisille ei korvata hautaamiskuluja.

    Ruumiin testamenttaaminen

    Kirurgian koulutuskeskukselle ei voi eikä tarvitse testamentata ruumistaan. Riittää, että oma tahto toimia opetuspotilaana kuoleman jälkeen on kirjattu potilastietoihin, hoitotestamenttiin tai Omakantaan. Siitä on hyvä kertoa myös läheisille.

    Ruumiinsa voi testamentata Tampereen yliopistolle lääketieteen yksikön opetukseen. Tällöin sitä käytetään lääketieteen opiskelijoiden anatomian opetuksessa.

    Tutkimus ja tuotekehitys

    Kaikilla koulutuskeskuksessa käytettävillä lääkintälaitteilla tulee olla myyntilupa EU:n alueella. Koulutuskeskuksen opetusluvalla ei voi tehdä tuotekehittelyä tai vielä myyntiluvattomien laitteiden tai välineiden koekäyttöä.

    Mikäli koulutuskeskuksessa halutaan tehdä tieteellistä tutkimusta vainajilla, yhteistyökumppanit voivat halutessaan hakea Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta erillistä lupaa vainajien tutkimuskäyttöön. Hakemuksen liitteenä tulee olla toimivaltaisen eettisen toimikunnan puoltava lausunto. Ennen lupaprosessin aloitusta tutkimusryhmän kannattaa olla yhteydessä koulutuskeskuksen asiantuntijalääkäriin.