Vastuullinen ruoka ja elintarvikkeiden turvallisuus
Ruokailutottumusten muuttaminen suositusten mukaiseksi vähentäisi ruoan ympäristökuormitusta. Sekä terveys- että ympäristönäkökulma korostavat eläinperäisen ravinnon osittaista korvaamista kasviperäisellä ravinnolla. Esimerkiksi lihan ja erityisesti punaisen lihan käytön vähentäminen ja kasvisten, täysjyväviljan ja palkokasvien sekä vastuullisen kalan käytön lisääminen ovat hyväksi sekä terveydelle että ympäristölle.
- Pirkanmaan hyvinvointialueen Kasviproteiinia lautaselle on ohje, joka kannustaa lisäämään kasvipohjaisia proteiininlähteitä ruokavalioon terveyden ja ympäristön hyväksi. Se tarjoaa tietoa eri kasviproteiineista ja vinkkejä niiden käytöstä arjen ruoanlaitossa sekä reseptejä. Mitä korvaamaan eläinperäisiä proteiininlähteitä? esittelee lyhyesti erilaisia kasviproteiinilähteitä.
- Pirkanmaan hyvinvointialueen Kasviruokavalio-ohje on tarkoitettu nuorille ja aikuisille, jotka noudattavat maitotuotteita ja kananmunaa sisältävää kasvisruokavaliota.
Elintarvikkeiden turvallinen käyttö
Elintarvikkeisiin voi liittyä vaaratekijöitä, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle terveydellisiä haittoja. Monipuolisesti koostettu ruokavalio vähentää myös mahdollisia haittoja. Esimerkiksi eri kalalajeja, siemeniä ja pähkinöitä on hyvä syödä vaihdellen. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat tietyt erityisryhmät, kuten lapset, nuoret, raskaana olevat ja henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt.
Sinua saattaisivat kiinnostaa
Last modified 22.9.2025