Nuorisopoliklinikka
Tays Reumakeskus nuorisopoliklinikka
Pirkanmaalaiset lastenreumaa sairastavat nuoret siirtyvät lastenklinikasta Reumakeskuksen nuorisopoliklinikalle yleensä 16-vuotiaana, jos seuranta reumatologilla siinä vaiheessa katsotaan edelleen tarpeelliseksi. Ajankohtaan vaikuttavat mm. sairauden aktiivisuus ja nuoren valmius siirtyä. Nuorisopoliklinikan toiminnasta vastaa kaksi lääkäri-sairaanhoitaja-työparia. Myös avoterveydenhuollon lähetteellä tulevat 16–18-vuotiaat nuoret tutkitaan pääosin nuorisopoliklinikalla.
Valmentautuminen aikuispuolelle siirtymiseen alkaa yksilöllisesti 12–14-vuotiaana, jolloin ryhdytään asteittain siirtämään vastuuta lääkityksestä ja sairaudesta lapselle ja nuorelle itselleen. Ennen siirtymistä aikuispuolelle järjestetään nuorelle sosiaalityöntekijän arvio mm. sosiaalietuuksien tarkistamiseksi. Tarvittaessa nuoret käyvät myös kartoituskäynnillä psykologilla.
Lastenreumatologi laatii lähetteen Reumakeskukseen jatkohoitoa varten erityisesti yhdistelmähoitoja ja biologisia lääkityksiä saavista ja sidekudossairautta sairastavista nuorista, sekä nuorista, joilla on ongelmia omahoidossa. Siirtyville nuorille järjestetään viimeisen lastenreumapoliklinikkakäynnin yhteydessä tutustumiskäynti aikuisreumapoliklinikalle. Kuntoutusohjaaja esittelee poliklinikan toimintaperiaatteet ja fyysiset tilat. Samalla hän kartoittaa nuoren ammatinvalinta- ja koululutustilannetta sekä kuntoutustarvetta. Lastenreumapoliklinikan käytännöistä poiketen nivelinjektioita ei ole mahdollista aikuisreumapoliklinikalla suorittaa ilokaasua käyttäen eikä nukutuksessa, mikä informoidaan nuorelle ja vanhemmille tuossa vaiheessa.
Nuorisopoliklinikan lääkärin vastaanotolle nuori tulee ensin ilman vanhempia, mutta vanhemmille tarjotaan aina mahdollisuus nuoren suostumuksella tulla keskustelemaan nuoren asioista vastaanoton jälkeen. Ensikäynnin yhteydessä kerrataan sairauteen ja lääkitykseen liittyvä ohjaus.
Siirtymisen jälkeen nuorisopoliklinikalla järjestetään fysioterapeutin kartoituskäynti. Kelan etuisuudet ohjatun fysioterapian suhteen yleensä loppuvat 16 vuoden iässä, liikunnan merkitystä korostetaan. Mikäli kuitenkin tulee edelleen esille ohjatun fysioterapian tarvetta, voidaan fysioterapeutin käynnin yhteydessä ottaa yhteyttä kotipaikkakunnan sote-asemaan palveluiden järjestämiseksi.
Seuranta nuorisopoliklinikalla jatkuu niin kauan kuin seuranta reumatologilla on tarpeellista.
Mikäli reumalääkitys jatkossa pystytään purkamaan pois ja tilanne säilyy rauhallisena tai tauti on stabiili perinteisillä reumalääkkeillä, siirtyy seuranta avoterveydenhuoltoon.
Päivitetty 15.5.2025