Monisairaan potilaan tunnistaminen
Monisairaan potilaan tunnistaminen
Kansainvälisessä kirjallisuudessa monisairaalla potilaalla tarkoitetaan henkilöä, jolla on vähintään kaksi pitkäaikaista sairautta, vammaa tai toiminnanvajausta. Riskipotilaiden tunnistamiseksi ei toistaiseksi ole olemassa Suomessa validoitua riskityökalua.
Riskissä oleva monisairas potilas
NICEn monisairaan potilaan hoitosuositus on määritellyt seuraavat tilanteet, joissa monisairaan tunnistaminen ja hoidon yksilöllinen suunnittelu ovat erityisen tärkeitä:
- Palveluiden käyttö on runsasta.
- Potilaalla on sekä somaattisia sairauksia että mielenterveyden ongelmia.
- Todetaan gerastenia.
- Potilaalla on käytössään monia lääkkeitä.
- Arjessa selviytyminen on potilaalle muuten vaikeaa.
Miksi on tärkeää tunnistaa riskissä oleva monisairas?
- Potilas saa paremmin hänen tarpeisiinsa kohdennettua hoitoa ja tarkoituksenmukaisempia palveluita
- Päästään tarttumaan paremmin esim. monilääkitykseen, runsaan palvelukäytön juurisyihin ja parantamaan potilaan arjessa selviytymistä
- Voidaan panostaa hoidon jatkuvuuteen etenkin näiden potilaiden hoidossa. Tutkimusnäytön perusteella hoidon jatkuvuus on erityisen tärkeää monisairaille potilaille. Parempi hoidon jatkuvuus on yhteydessä pienempään kuolleisuuteen, vähäisempään päivystyspalveluiden käyttöön ja parempaan ammattilaisten työtyytyväisyyteen.
Monisairaan tunnistaminen käytännössä
Tällä hetkellä riskissä olevia monisairaita ei pystytä tunnistamaan potilastietojärjestelmistä. Tunnistaminen edellyttää ammattilaiselta aktiivista otetta jokaisessa vastaanottotilanteessa sekä aktiivista yhteistyötä yli organisaatiorajojen. Yhteisasiakkuuden tunnistaminen
Vuonna 2025 testataan ohjelmistorobotiikkaa, joka tunnistaa yhteispäivystys Acutassa vuoden sisällä yli viisi kertaa käyneet potilaat ja antaa ammattilaiselle herätteen potilastietojärjestelmään. Vastaavaa automatiikkaa suunnitellaan myös hyvinvointialueen yhteiseen potilastietojärjestelmään.
Päivitetty 26.5.2025