Monisairaan lääkehoito

Monilääkitys

Monilääkityksellä tarkoitetaan tilannetta, jossa potilaalla on käytössään viisi tai useampia pitkäaikaisesti käytettäviä lääkkeitä. Sairauskuorman kasvaessa lääkitykseen liittyvät riskit lisääntyvät. Olennaista on arvioida lääkityksen tarkoituksenmukaisuus ja sopivuus, sen mahdolliset haittavaikutukset sekä niiden riskitekijät. 

Monisairas potilas ja monilääkitys (Käypä hoito, Monisairas potilas)

Lääkehoito

Potilaan kokonaislääkityksen hallinta on mahdollista sähköisen reseptin ja potilastiedon arkiston avulla. Tämän onnistumisen edellytys on, että kaikki toimijat huolehtivat lääkitystiedon oikeellisuudesta.  

Lääkkeitä määräävän lääkärin pitää huolehtia lääkityksen kokonaisuudesta ja lääkitystiedon oikeellisuudesta. Kun laadit uuden reseptin monisairaalle potilaalle, katso kokonaislääkitys Reseptikeskuksesta ja huolehdi lääkitystiedot ajan tasalle. 

Terveys- ja hoitosuunnitelmaa laadittaessa on apukeinona lääkityskysely, jonka potilas täyttää ennen vastaanotolle tuloa. Sen avulla saadaan tieto myös potilaan käyttämistä käsikauppa- ja luontaislääkkeistä. Lääkelista

Mikäli potilaalle on laadittu sähköinen terveys- ja hoitosuunnitelma (tehosu), se näkyy Kanta-arkistossa: potilaalle OmaKanta-palvelussa Terveys- ja Hoitosuunnitelma -välilehdellä ja ammattilaiselle YHOS-näkymällä. 

Lääkehoidon arviointi

Lääkäri päättää potilaan lääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmääräyksestä ja siihen liittyvästä hoidosta. Lääkityksen arvioinnin perustana on lääkärin tekemä potilaan tilanteen kokonaisvaltainen kliininen arvio. Hoitavilla ammattilaisilla sekä potilaalla itsellään tulee olla käytettävissään ajantasainen, tarkistettu lääkityslista.

Lääkehoidon arvioinnin toteutus käytännössä (Käypä hoito, Monisairas potilas)

Last modified 28.5.2025