Moniammatillinen arviointi ja ohjaus
Fysioterapeutti, toimintaterapeutti, kuntoutusohjaaja ja sosiaalityöntekijä tukevat reumasairauteen sopeutumisessa ja kuntoutumisessa sekä sairauden kanssa elämisessä.
Reumasairauden diagnoosin saaneille pyritään järjestämään ohjauskäynti fysioterapeutille ja tarvittaessa myös toimintaterapeutille, jotka käyvät läpi niveltulehdustautia ja itsehoito-ohjeita. Fysioterapeutin ja/tai toimintaterapeutin arvio voi olla tarpeen myös sairauden myöhemmässä vaiheessa yksittäisen tuki- ja liikuntaelinongelman suhteen tai jos potilas tarvitsee tukea/kertausta tulehdustaudin itsehoitokeinoihin. Fysioterapiassa arvioidaan potilaan terveyttä, liikkumista, toimintakykyä ja toimintarajoitteita hänen toimintaympäristössään. Arvioinnin perusteella laaditaan fysioterapiasuunnitelma, joka sisältää tarvittaessa seurannan. Ei-tulehduksellisten tuki- ja liikuntaelinoireiden arvio ja ohjaus tapahtuvat sote-asemien fysioterapiassa.
Reumapotilaiden toimintaterapia painottuu erityisesti yksilöllisten käsiharjoitteiden ohjaamiseen ja reumaortopedisten potilaiden toimintaterapia käden nivelten ja pehmytkudosten leikkauksen jälkeiseen kuntoutumiseen. Myös fysioterapeutti ohjaa reumaortopedisia potilaita mm. olkatekonivelleikkauksen jälkeen. Fysioterapeutti ja toimintaterapeutti tekevät myös toimintakykykartoituksia esimerkiksi kuntoutussuunnitelmaa tai työkykyarviota varten sekä arvioivat tukien ja ortoosien tarvetta. Toimintaterapeutti valmistaa lisäksi yksilöllisiä käsi- ja kaularankaortooseja. Tukien ja ortoosien avulla voidaan lievittää nivelkipuja, ehkäistä virheasentoja ja ylläpitää toimintakykyä.
Kuntoutusohjaaja ja sosiaalityöntekijä antavat tietoa sosiaaliturvaan liittyvissä etuuksissa, kuten Kelan matka- ja lääkekorvaukset, Kelan sairauspäiväraha, eläkkeet ja Kelan vammaisetuudet. He tekevät yhteistyötä potilaan läheisten, viranomaisten ja järjestöjen kanssa ja auttavat potilasta lääkinnällisen ja ammatillisen kuntoutuksen suunnittelussa. He auttavat myös vammaispalvelujen, kotihoidon, omaishoidon tuen, päihdepalvelujen ja asumispalvelujen hakemisessa ja avustavat tarvittaessa sosiaaliturvaetuuksien hakemisessa. Sosiaalityöntekijä selvittelee lisäksi tilanteita, joissa potilaalla ei ole varaa tarvittaviin lääkeostoihin tai sairaalamaksuihin. Kuntoutusohjaaja seuraa kuntoutumisen etenemistä ja osallistuu tarvittaessa potilaan työkyvyn arviointiin. Kuntoutusohjaaja haastattelee lastenreumapoliklinikalta aikuispuolelle siirtyvät nuoret ja auttaa heitä tarpeen mukaan ammatinvalintaan ja jatko-opintoihin liittyvissä asioissa.
Päivitetty 15.5.2025