Luonto on edelleen osa psykiatrista kuntoutusta

Luonnolla on tutkitusti parantava vaikutus, ja luontoterapiassa hyödynnetään luontoa sekä luonnonmateriaaleja osana psykiatrista hoitoa ja kuntoutusta. Uuden psykiatrian rakennuksen suunnittelussa otettiin huomioon luonnon positiivinen vaikutus.

Artikkeli
Sisäpihan orvokkeja ruukussa ja taustalla suuri, maassa oleva shakkilauta.

Sisäpiha on loistossaan. Siellä voi pelata myös shakkia.

Tays Keskussairaalan T-rakennuksessa on otettu luonto huomioon erityisellä tavalla. Kaiken keskellä on kaunis sisäpiha, joka loistaa erityisesti kesällä. Rakennusta ympäröi suljetut pihat ja heti niiden takana aukeaa metsäinen maisema. Luonto tulvii joka puolelta sisään rakennukseen. 

Katri Hatanpää on luontoterapian ohjaaja, ja hän vastaa yhdessä Kati Suhosen kanssa luontoterapian suunnittelusta ja toteutuksesta. Toiminta on monipuolista, mutta keskiössä on aina luonnonmateriaalit sekä luonnossa ja ulkona oleminen. 

–Erilaisia askarteluja tehdään luonnonmateriaaleista. Myös ulkona ollaan paljon, kertoo Katri Hatanpää

Luontoterapia on osa psykiatrista kuntoutusta, ja se on tarkoitettu psykiatrisessa osastohoidossa oleville potilaille. Luontoterapia on potilaalle yksi toimintamuoto muiden rinnalla. 

Hatanpää esittelee yhtä potilaiden kanssa tehtyä työtä, joka on kukista prässätty pöytätabletti. Laminointilevyjen väliin on tehty erilaisia kollaaseja värikkäistä kukista, jotka on itse kasvatettu sisäpihan kasvihuoneessa.

–Potilaat ovat vieneet valmiit tuotokset mukanaan osastolle ja sinne on saatu siten vähän lisää luontoa.

Luonto näkyy monipuolisesti eripuolilla T-rakennusta: Kasveja löytyy runsaasti rakennuksen sisältä, taide ja valokuvat seinillä ovat pitkälti luontoaiheisia, ja osa huoneista on nimetty Pirkanmaan luonnon innoittamana. Rakennuksen suunnittelussa on käytetty viherympäristöterapeuttista ajattelua. 

Luontoterapian ohjaaja Katri Hatanpää katselee seinällä olevaa luontoaiheista taulua.
Talvipuutarhassa kasvaa kasvit ympäri vuoden.

Kasvihuone on luontoterapian valtakunta

Kesällä luonnon kukkiessa puutarhanhoito on tärkeä osa luontoterapiaa. Sisäpihan kasvihuoneessa kurkut, tomaatit ja yrtit sekä kukat on itse kasvatettu alusta lähtien. 

–Kasvihuoneessa kaikki on meidän kasvattamaamme, ja sen hoito on vastuullamme, kertoo Hatanpää. 

Kasvihuoneen siistiminen ja kunnossapito tehdään yhdessä potilaiden kanssa. Pihojen hoito on kuitenkin kesäkaudella työlästä ja siksi esimerkiksi nurmikon leikuun ja suljettujen pihojen kitkemisessä auttaa kunnossapito. Vaikka luonto on hehkeimmillään kesällä, on toimintaa ympäri vuoden. Kaikkea rytmittää vuoden kierto.

–Jouluksi tehtiin somisteita, jotka olivat esillä yleisessä käytävätilassa omana näyteikkunanaan. Se oli useiden viikkojen projekti. Syksyllä puolestaan keräämme ja kuivatamme eri luonnonmateriaaleja talveksi.

Katri Hatanpää esittelee kasvihuoneessa kasvavaa kurkkua.

Kasvihuoneessa kasvaa kurkkuja ja tomaatteja kukkien lisäksi.

Luonnosta voi nauttia monella tavalla

Psykiatrisen sairaalan muutto Pitkäniemestä on tuonut joitain muutoksia luontoterapian toimintaan. Vanha nimi puutarhaterapia ei enää sopinut kuvaamaan uudenlaista toimintaa. Puutarhan hoito on kutenkin edelleen kiinteä osa toimintaa. 

–Jotkut tykkäävät eriyisesti kukkien kastelusta. Se voi olla rauhoittavaa, kun saa keskittyä vain siihen.

Hatanpää kertoo heidän kannustavan jokaista potilasta mukaan toimintaan. Kaikkeen ei tarvitse aina osallistua.

–Jo omalta osastolta lähteminen virkistää. Tänne saa tulla vaikka vaan istumaan ja katselemaan. Kannustamme aina aistimaan ja havainnoimaan ympäristöä, vaikka itse toimintaan ei haluaisi osallistua. 

Rakennuksen sisältä löytyy myös aistihuone, jossa luontoa voi aistia virtuaalisesti. Luonnosta voi näin nauttia, vaikka sinne ei pääsisi syystä tai toisesta lähtemään. Toiminta sopii siis monenlaisiin tilanteisiin ja sitä räätälöidään toiveiden ja yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Katri Hatanpää kävelee paljasjalkapolkua pitkin, jossa on erilaisista pintoja.

Sisäpihalta löytyy paljasjalkapolut, jotka tarjoavat aistiärsykkeitä.

Vastapaino hektiselle elämälle

Luonnon parantavista vaikutuksista on tiedetty jo pitkään. Siksi psykiatriset sairaalat on usein tehty luonnonkauniille paikoille. Hatanpää kertoo luonnon useita positiivisia vaikutuksia. Verenpaine laskee ja stressi vähenee luonnossa oleilemalla. Myös mieliala paranee.

–Luonto auttaa keskittymään hetkeen, ja läsnäolon tunne vahvistuu. Sitä keskittyy hetkeksi johonkin muuhun kuin omaan oloon. 

Hatanpää kannustaa lähtemään lähiluontoon tai kauemmaksikin ja nauttimaan luonnosta. Se tukee jokaisen hyvinvointia.

–Kun elämänrytmi on hektistä ja maailma paikoin kaoottinen, luonnosta saa tähän rauhoittavaa vastapainoa. On hyvä välillä pysähtyä, ja luonto tarjoaa oivan mahdollisuuden siihen.

–Sanotaan, että kun hoitaa kasveja, niin ne alkavat hoitaa meitä. Ihmiset tarvitsevat kukoistaakseen paljon samaa kuin kasvit.

Vaaleanpunaisena ja valkoisena kukkiva pelargonia ruukussa.
Kukat kukkivat kauniina kasvihuoneessa.

Teksti: Iida Päärnilä

Tuoreimmat ajankohtaiset