Tietoa vuodenvaihteen muutoksista

Valikkonäyttö

Murupolku

Valikkonäyttö

Tietoa vuodenvaihteen muutoksista

Tietoa vuodenvaihteen muutoksista

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa pirkanmaalaisten terveys- ja sosiaalipalveluista ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen. Uudistuksen tavoitteena on taata yhdenvertaiset palvelut kaikille pirkanmaalaisille. Lisäksi tavoitteena on huolehtia asiakkaasta kokonaisvaltaisesti kehittämällä sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyötä.

Vaikka palveluita järjestävä organisaatio muuttuu, käytännön palveluihin ja asiointiin ei tule vuodenvaihteessa suuria muutoksia. Asiakkaan näkökulmasta näitä muutoksia saattaa näkyä vasta parin vuoden päästä. Lisäksi monia asioita valmistellaan vielä ja niitä tarkennetaan loppuvuoden aikana.

Hyvinvointialueen toiminnan aloittaminen ei vaikuta hoidon laatuun tai hoitoon pääsemiseen. Hoitojonoihin vaikuttaa tälläkin hetkellä vallitseva työvoimapula, johon pyrimme löytämään jatkuvasti ratkaisuja.

Asiat, joihin ei tule muutoksia vuoden vaihtuessa

Vuoden vaihtuessa samat palvelupaikat jatkavat toimintaansa normaalisti. Voit siis asioida samalla terveysasemalla kuin aiemminkin. Sosiaalipalveluita saat kotisoitteesi mukaisesta palvelupaikasta. Jos haluat vaihtaa omaa terveysasemaasi, voit tehdä sen verkkosivujen kautta kirjallisesti vuoden 2023 alusta alkaen. Terveysaseman voi vaihtaa korkeintaan vuoden välein.

Lisäksi nämä asiat pysyvät ennallaan:

 • Varatut ajat ja paikkasi hoitojonossa
 • Ajanvarauskanavat
 • Myönnetyt palvelusetelit
 • Tulkkipalvelut
 • Tietojesi käsittelyyn antamasi luvat ja suostumukset

Asiat, joihin tulee muutoksia vuoden vaihtuessa

1.1.2023 pirkanmaalaisten terveys- ja sosiaalipalvelut ja Pirkanmaan pelastuslaitos siirtyvät Pirkanmaan hyvinvointialueen vastuulle.  Suurin muuttuva asia on siis palveluja järjestävä organisaatio. Vuoden vaihtuessa muutos näkyy myös seuraavissa:

 • Taysin käytössä olleet numerot eivät muutu. Muut 03-alkuiset numerot muuttuvat vuoden ensimmäisen puoliskon aikana, mutta puhelut ohjataan oikeaan numeroon automaattisesti 30.4.2023 asti.
 • Verkkopankin e-laskusopimukset uudistuvat. Jos sinulla on e-laskusopimus kunnan kanssa, sinun tulee solmia uusi sopimus hyvinvointialueen kanssa verkkopankissasi vuodenvaihteen jälkeen. Kuukausilaskutusten eräpäivät voivat muuttua.
 • Asiakasmaksuihin tulee muutoksia. Katso maksujen tiedot täältä.
 • Hoitoon pääsyn kriteerit, palkkiot ja korvaukset yhtenäistyvät koko Pirkanmaalla. 
 • Jos käytät hyvinvointialueen sähköisiä palveluita, sinua saatetaan pyytää solmimaan e-asiointisopimus hyvinvointialueen kanssa.
 • Kanta-palvelussa pitää antaa hyvinvointialueelle suostumus tietojen käyttöön. Vanhat tietojen luovutuksen kiellot ja rajoitukset eivät enää ole voimassa. Katso lisää alempaa tältä sivulta.
 • Palkkioiden ja korvausten maksupäivät voivat muuttua
 • Tiedot palveluista löytyvät yhteisiltä pirha.fi-verkkosivuilta kuntien ja Taysin sivujen sijasta. Pelastustoimen verkkosivut pysyvät osoitteessa pelastustoimi.fi/pirkanmaa.

Voit kysyä palveluistamme tutuilta ammattilaisilta nykyisissä toimipisteissä tai lukea palveluista verkkosivuiltamme. Jos et saa tarvitsemaasi tietoa muuten, voit kysyä neuvoa myös sosiaali- ja terveyspalvelujen yleisestä neuvontanumerosta eli Sote-luurista 03 384 5050 arkisin klo 8-18. Numerossa ei käsitellä asiakastietoja tai palvelun ja hoidon tarvetta. Puhelu, myös jonotus, maksaa paikallispuhelumaksun (pvm) tai matkapuhelumaksun (mpm) verran. Matkapuhelumaksun määrä riippuu soittajan operaattorinsa kanssa tekemästä sopimuksesta. 

Asiakas- ja potilastiedot hyvinvointialueella

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Pirkanmaan kuntien sosiaalihuollon asiakastiedot ja terveydenhuollon potilastiedot yhdistyvät hyvinvointialueen yhteisiksi asiakastiedoiksi ja potilastiedoiksi. Tiedoista muodostuu hyvinvointialueelle yksi yhteinen sosiaalihuollon asiakasrekisteri ja yksi yhteinen terveydenhuollon potilasrekisteri. Näiden henkilörekistereiden rekisterinpitäjänä toimii Pirkanmaan hyvinvointialue. Hyvinvointialueen rekistereiden myötä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat tarvittaessa käyttää tietojasi aiempaa laajemmin. Tietoja hyödynnetään kuitenkin vain hoidon tai palvelun yhteydessä.

Hyväksy Kanta-palvelussa tietojesi käyttö hyvinvointialueella

Pirkanmaan hyvinvointialueella potilaiden on annettava uudestaan Kanta-palveluun suostumus, koska potilastietojen rekisterinpitäjä on vaihtunut kunnista ja sairaanhoitopiiristä Pirkanmaan hyvinvointialueeksi. Voit lukea tiedon Kanta-palvelun muutoksista ("Kanta-informointi") Omakannassa ja merkitä sen vastaanotetuksi. Jos et halua rajoittaa tietojesi käyttöä, sinun ei tarvitse tehdä muuta. Jos et käytä Omakantaa, terveydenhuollon ammattilainen voi tehdä merkinnän käynnin yhteydessä. 

Huomaathan, että aiemmin tehdyt tietojen luovuttamisen kiellot ja suostumukset eivät ole enää voimassa.

 • Jos haluat rajoittaa tietojesi käyttöä, voit tehdä sen Omakannassa Tietojen käytön hallinta -sivulla. 
 • Hyvinvointialueella on käytössä yksi, yhteinen rekisteri, joten hyvinvointialueen sisällä omien tietojen käyttöä ei ole mahdollista rajoittaa tai kieltää.
 • Voit kuitenkin edelleen määrittää, mitä potilas- ja reseptitietojasi ei saa luovuttaa esimerkiksi toiselle hyvinvointialueelle tai julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä.
 • Myös kaikkien tietojen luovuttamisen voi kieltää toisille hyvinvointialueille tai yksityisten ja julkisten palveluiden välillä.

Alkuvuodesta 2023 alkaen myös sosiaalihuollon palvelunantajat voivat vähitellen luovuttaa asiakastietojasi Kanta-palvelujen kautta.Voit rajata myös sosiaalipalvelujen asiakastietojesi luovuttamista kielloilla.

Lue lisää Kanta.fi -sivustolta.

Hyvinvointialueen toimintaa ja palveluja kehitetään jatkuvasti. Osa muutoksista voi näkyä vasta myöhemmin ja tiedotamme niistä erikseen.

Usein kysytyt kysymykset