Lasten päivystys

Valikkonäyttö

Murupolku

Valikkonäyttö

PTVWidget

Lasten päivystys

PTVWidget

Lasten päivystyksessä hoidetaan tapaturmia lukuun ottamatta kaikki alle 16-vuotiaat potilaat, joilla on äkillinen oire tai sairaus, myös psykiatriset lapsipotilaat. Tapaturman vuoksi tulevat lapset hoidetaan Tays Päivystys Acutassa.

Esimerkkejä lasten päivystyksessä hoidettavista tilanteista

  • Lapsi on tajuton tai ei hengitä
  • Lapsella on voimakasta hengenahdistusta
  • Lapsella on kouristuskohtaus
  • Lapsi on saanut käärmeen pureman
  • Lapsi on saanut sähköiskun
  • Lapsella on päivystyksellinen sisätautinen ongelma
  • Pikkulapsella on ripuli-oksennustauti
  • Alle kolmen kuukauden ikäisellä lapsella on kuume
  • Lapsella on kova, äkillinen vatsakipu
  • Lapsella on päivystyksellinen psyykkinen ongelma
Päivystysvastaanotolla hoidamme potilaat sairauden mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä. Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioi vastaanottava hoitaja. Jos lapsen vaiva ei ole hengenvaarallinen eikä vaadi päivystyksellistä hoitoa, ohjaamme hänen hoitonsa toiseen hoitopaikkaan tai kotiin.

Lapsen tapaturman hoito

Tays Päivystys Acutassa hoidetaan alle 16-vuotiaat lapset ja nuoret, jotka tarvitsevat hoitoa tapaturman vuoksi. Tällaisia ovat esimerkiksi kaatumisesta, putoamisesta tai muusta onnettomuudesta aiheutuneet vammat, murtumaepäilyt, palovammat ja haavat. Pirkanmaan hyvinvointialue tarjoaa tätä palvelua 1.1.2023 alkaen.

PTVWidget

Toimi näin

Tule lasten päivystykseen, jos lapsen tutkimukset tai hoito eivät voi odottaa oman terveysaseman avautumiseen asti. Henkeä uhkaavassa tilanteessa soita hätänumeroon 112.

Pirkanmaan Päivystysapu - 116 117

Voit soittaa maksuttomaan Pirkanmaan Päivystysavun puhelinnumeroon 116 117 ennen päivystykseen hakeutumista, kysyäksesi neuvoa tai saadaksesi hoito- ja toimintaohjeita. Numero palvelee kaikkien kuntien asukkaita 24/7.

Miten toimin kun lapsi sairastuu?

Jos lapsi sairastuu äkillisesti arkipäivänä päiväaikaan, vie hänet kotikuntasi terveyskeskukseen tai muulle lääkäriasemalle. Tarvittaessa lapselle kirjoitetaan sieltä lähete lasten päivystykseen. Henkeä uhkaavissa tilanteissa, esimerkiksi jos lapsi on tajuton, kouristava tai kärsii vaikeasta hengenahdistuksesta, soita hätänumeroon 112. Ambulanssin henkilökunta osaa tarvittaessa kuljettaa teidät oikeaan hoitopaikkaan. Jos lapsi sairastuu arkena klo 15 jälkeen tai viikonloppuna, tarkista ensin kotikuntasi kiireellisen hoidon ohjeet. Huomaa, että Tays Valkeakosken päivystys hoitaa alueensa lapsipotilaita ympäri vuorokauden kaikkina päivinä.

Hoito lasten päivystyksessä

Hoitaja vastaanottaa lapsen lasten päivystyksessä ja tekee kiireellisyysarvion. Päivystyspotilaita hoidetaan lääketieteellisen kiireellisyyden perusteella. Lapsen äkillisen sairauden ja oireen selvittely sekä hoidon tarve määräytyvät oireiden, lapsen voinnin ja iän mukaan. Keskimääräinen hoitoaika on 3-4 tuntia. Lasta ei voi jättää yksin päivystyspoliklinikalle, vaan huoltajan on oltava hänen kanssaan koko ajan. Infektiokautena lapsella tulisi olla vain yksi saattaja. Jos epäilet lapsellasi koronainfektiota, ota ensisijaisesti yhteys omaan terveyskeskukseesi tai koronapuhelimeen. Jos lapsesi sairastaa vesirokkoa, soita lasten päivystyksen numeroon ennen saapumistasi.

PTVWidget

Kenelle ja millä ehdoin

Lasten päivystys on tarkoitettu alle 16-vuotiaille, kiireellistä tutkimusta ja hoitoa tarvitseville potilaille. Virka-aikana hakeudu ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai neuvolaan, josta hoitava lääkäri voi tarvittaessa tehdä lähetteen lasten päivystykseen. Virka-ajan ulkopuolella tarkista asuinkuntasi kiireellistä hoitoa koskevat ohjeet. Voit myös soittaa Pirkanmaan Päivystysapuun 116 117, josta sinua voidaan ohjata kiireelliseen hoitoon hakeutumiseen liittyvissä asioissa tai antaa toiminta- ja hoito-ohjeita. Tarvittaessa sinut ohjataan hakeutumaan lasten päivystykseen hoitoon.

PTVWidget

PTVWidget

PTVWidget

Puhelinasiointi

Lasten päivystys, Tays Keskussairaala

Lasten päivystys, Tays Keskussairaala

Lasten päivystyksen puhelinasiointi. Lasten päivystyksessä tutkimme ja hoidamme kiireellistä apua ja hoitoa tarvitsevia alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria. Tapaturman vuoksi tulevat lapset hoidetaan Tays Päivystys Acutassa.

Puhelinnumerot
116117 Päivystysapu (kun oma terveysasema on kiinni)
112 Hätätapaukset
033 116 5713 Erikoissairaanhoito
033 116 5655 Faksi

Avoinna 24/7

Lasten päivystysosasto, Tays Keskussairaala

Lasten päivystysosasto, Tays Keskussairaala

Lasten päivystysosaston puhelinasiointi potilaille ja heidän perheilleen.

Puhelinnumerot
033 116 6341 Potilastiedustelut
033 116 6361 Osastonsihteeri
033 116 4739 Faksi

Päivystysapu 116117

Päivystysapu 116117

Päivystysapu 116117 tarjoaa ohjausta ja neuvontaa kiireellisissä terveysongelmissa, jotka eivät ole hätätilanteita. Päivystysavun tavoittaa numerosta 116117 Etelä-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa, Helsingissä ja Uudellamaalla, Itä-Savossa, Kainuussa, Kanta-Hämeessä, Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa, Päijät-Hämeessä, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Palvelu tulee laajenemaan koko Manner-Suomeen. Päivystysavussa puheluihin vastaa kunkin sairaanhoitopiirin päivystystoiminnoissa toimivat terveydenhuollon ammattilaiset. Päivystysapuun soitetaan harkittaessa lähtöä päivystykseen. Arkisin tulee ottaa yhteyttä ensisijaisesti omalle terveysasemalle ja hätätilanteissa tulee aina soittaa hätänumeroon 112.

Puhelinnumerot
116117

Avoinna 24/7

PTVWidget

Palvelupaikat

Tays Keskussairaala, K-rakennus

Tays Keskussairaala, K-rakennus

Elämänaukio 2, 33520 TAMPERE

0-kerros: Tays Päivystys Acuta Tapaturman vuoksi hoitoa tarvitsevat lapset hoidetaan Tays Päivystys Acutassa.

Tays Keskussairaala, L-rakennus

Tays Keskussairaala, L-rakennus

Elämänaukio 2, 33520 TAMPERE

1. kerros: Lasten päivystys Lasten päivystysosasto

Tays Valkeakoski

Tays Valkeakoski

Salonkatu 24, 37600 VALKEAKOSKI

Avoinna 24/7