Miten hakeudun hyvinvointialueen palveluihin?
Valikkonäyttö
Murupolku
Valikkonäyttö
Miten hakeudun Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluihin?
Miten hakeudun Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluihin?
Vuoden 2023 alusta Pirkanmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut Pirkanmaalla.
- Asiointi jatkuu pääosin samoissa paikoissa kuin aiemmin ja yhteyttä ammattilaisiin ja hoitopaikkoihin otetaan samalla tavalla kuin aiemminkin.
- Ole ensisijaisesti yhteydessä tuttuun neuvolaasi, terveysasemaasi tai muuhun toimipaikkaan, jossa olet aiemminkin asioinut.
- Sosiaali- terveyspalvelujen lankanumeroista osa on muuttunut, mutta vanhoista numeroista on soitonsiirto uusiin numeroihin huhtikuun 2023 loppuun asti. Puhelusi ohjautuu oikeaan paikkaan, vaikka soittaisit vanhaan lankanumeroon. Kaikki matkapuhelinnumerot ja Taysin numerot säilyvät ennallaan.
- Kaikki hyvinvointialueen palvelut löytyvät osoitteesta pirha.fi. Esimerkiksi terveysasemien yhteystiedot on koottu Sosiaali- ja terveysasemat -sivulle ja hammashoitoloiden tiedot löydät Suun terveydenhuollon neuvonta- ja ajanvarauspalvelut -sivulta.
- Voit myös käyttää sähköistä asiointia.
Tällä sivulla:
- Pirbotti-chattibotista saa yleistä neuvontaa
- Mille terveysasemalle hakeudun?
- Miten hakeudun sosiaalipalveluihin?
- Miten hakeudun sairaalapalveluihin, esimerkiksi jonkin erikoisalan poliklinikalle?
- Miten saan neuvontaa ja tietoa sosiaali- ja terveysasioissa, jos minulla on kuulo- tai puhevamma?
- Miten hakeudun hyvinvointialueen palveluihin, jos äidinkieleni on muu kuin suomi?
- Miten toimin jos olen maahanmuuttaja tai pakolainen?
- Millaisia palveluita voin saada, jos olen turvapaikanhakija?
- Asiakas- ja potilastiedot hyvinvointialueella
Pirbotti-chattibotista saa yleistä neuvontaa
Hyvinvointialueen verkkosivuilla on käytössä Pirbotti-chattibotti, jossa voit kysyä neuvoa ympärivuorokauden. Pirbottiin pääset verkkosivun oikeassa alareunassa olevan vihreän puhekuplan kautta. Pirbotin kautta pääset halutessasi keskustelemaan myös eri palvelujen ammattilaisten kanssa chatissa. Ammattilaisemme tavoitat eri chat-palveluiden aukioloaikojen mukaisesti arkin kello 8:n ja 16:n välillä.
Jos et löydä etsimäsi palvelun puhelinnumeroa verkkosivuilta, voit soittaa puhelinvaihteen kautta, 03 311 611.
Mille terveysasemalle hakeudun?
Pääsääntöisesti voit hakeutua samalle terveysasemalle kuin aikaisemmin.
Katso terveysasemasi yhteystiedot: Sosiaali- ja terveysasemat
Kun oma terveysasemasi on kiinni ja tarvitset ohjeita terveyspalveluihin hakeutumisesta tai arviota hoidon tarpeesta, soita Pirkanmaan terveysneuvonnan numeroon 03 384 5000. Terveysneuvonta palvelee joka päivä klo 7–22. Jos harkitset päivystykseen menemistä, kysy ohjeita ja neuvoja ensin päivystysavun numerosta 116 117. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden. Hätätilanteessa soita 112.
Miten hakeudun sosiaalipalveluihin?
Kiireettömissä asioissa ole yhteydessä asuinkuntasi sosiaalikeskukseen tai sosiaaliasemaan arkipäivisin. Katso tarkemmat palveluajat verkkosivujen palvelupaikkahakemistosta.
Kotitorilta ohjausta ja neuvontaa
Kotitori on ohjaus- ja neuvontapiste ikääntyneille, vammaisille henkilöille sekä mielenterveys- ja päihdeasioissa tukea tarvitseville ja heidän läheisilleen. Jos tarvitset ohjausta tai neuvontaa eri elämäntilanteisiin, hyvinvointiin ja terveyteen liittyvissä asioissa, sinua palvelevat Pirkanmaan Kotitorit ja lähitorit. Siirry Kotitorin verkkosivuille.
- Kotitorit tavoitat puhelimitse numerosta 040 733 3949 (arkisin kello 8–16.30)
- Kotitorin chat-asiointiin pääset hyvinvointialueen verkkosivujen oikeassa alalaidassa olevan sinisen Pirbotin puhekuplan kautta. Chatin kautta Kotitorin ammattilaiset ovat tavoitettavissa arkisin klo 8–16.30.
- Voit asioida Kotitorilla ja lähitoreilla myös sähköisten asiointikanavien kautta tai käymällä paikan päällä.
Kiireellinen avuntarve tai huoli toisesta
Jos sinulla on kiireellinen avun tarve, voit soittaa asuinkuntasi sosiaalipäivystyksen numeroon. Iltaisin ja viikonloppuisin saat apua sosiaali- ja kriisipäivystyksestä.
Jos sinulla on huoli itsestäsi, perheestäsi tai toisen ihmisen hyvinvoinnista tai pärjäämisestä, voit tehdä ilmoituksen verkossa.
- Helpoin ja nopein tapa tehdä ilmoitus on Pyydä apua –lomake, jolla voit ilmaista huolesi lapsesta, nuoresta tai perheestä.
- Jos sinulla herää suuri huoli alaikäisen lapsen hyvinvoinnista, voit myös tehdä lastensuojeluilmoituksen.
- Aikuista tai ikäihmistä koskevissa asioissa tee huoli-ilmoitus.
Miten hakeudun sairaalapalveluihin, esimerkiksi jonkin erikoisalan poliklinikalle?
Nykyiset hoitosuhteet Taysiin jatkuvat ennallaan, ja aiemmin tehdyt ajanvaraukset ovat edelleen voimassa.
Uusia hoitosuhteita varten tarvitset edelleen lähetteen joko terveyskeskuksesi lääkäriltä, työterveydestä tai yksityiseltä lääkäriltä.
Miten saan neuvontaa ja tietoa sosiaali- ja terveysasioissa, jos minulla on kuulo- tai puhevamma?
- Chatbottimme Pirbotti palvelee vuorokauden kaikkina aikoina verkkosivuillamme www.pirha.fi.
- Pirbotin kautta pääset asioimaan myös asiakaspalvelijan kanssa arkisin klo 8-18.
- Jos sinulla on kuulo- tai puhevamma, voit olla yhteydessä terveysneuvontaan lähettämällä tekstiviestin numeroon 040 639 7700. Numeroon ei oteta vastaan puheluita.
- Jos tarvitset hoidon tarpeen arviota tai hoito- ja toimintaohjeita, voit käyttää päivystysavun verkkosivujen maksutonta tekstipalvelua. Palvelu on tarkoitettu vain henkilöille, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta. Palvelu vaatii tunnistautumisen. Päivystysavun 116117 -verkkopalvelu
Miten hakeudun hyvinvointialueen palveluihin, jos äidinkieleni on muu kuin suomi?
Hyvinvointialueen kaikissa palveluissa voit asioida suomeksi ja englanniksi. Muita kieliä puhuville on käytössä erilaisia tulkkauspalveluita asiointitavasta riippuen.
Miten toimin jos olen maahanmuuttaja tai pakolainen?
Riippumatta syystä miksi olet Suomessa, sinulla on oikeus kiireellisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Voit kysyä oikeudesta kiireettömiin palveluihin sosiaali- tai terveyspalveluiden neuvonnasta ja palvelupaikoistamme.
Lue lisää maahanmuuttajien palveluista: Sinun oppaasi Suomessa (infofinland.fi)
Millaisia palveluita voin saada, jos olen turvapaikanhakija?
Jos haet turvapaikkaa Suomesta, saat ohjausta ja neuvontaa oikeudesta palveluihin sekä niissä asiointiin asuinkunnastasi.
Asiakas- ja potilastiedot hyvinvointialueella
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Pirkanmaan kuntien sosiaalihuollon asiakastiedot ja terveydenhuollon potilastiedot yhdistyvät hyvinvointialueen yhteisiksi asiakastiedoiksi ja potilastiedoiksi. Tiedoista muodostuu hyvinvointialueelle yksi yhteinen sosiaalihuollon asiakasrekisteri ja yksi yhteinen terveydenhuollon potilasrekisteri. Näiden henkilörekistereiden rekisterinpitäjänä toimii Pirkanmaan hyvinvointialue.
Hyvinvointialueen rekistereiden myötä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat tarvittaessa käyttää tietojasi aiempaa laajemmin. Tietoja hyödynnetään kuitenkin vain hoidon tai palvelun yhteydessä.
Muutoksen vuoksi Kanta-informointi annetaan uudelleen kaikille kansalaisille. Voit myös lukea informoinnin Kanta-sivuilta ja merkitä itse Omakantaan luetuksi. Lue lisää Kanta.fi-sivustolta.