Koronavirus - tietoa asiakkaalle

Murupolku

Valikkonäyttö

Koronavirus - tietoa asiakkaalle

Koronavirus (COVID-19) - tietoa asiakkaalle

Tältä sivulta löydät kootusti koronavirusinfektioon (COVID-19) ja sairaaloiden toimintaan liittyviä ohjeita. 

Jos epäilet koronavirustaruntaa, aloita asian selvittely Omaolo-palvelussa.
Koronarokotuksista ja niiden ajanvarauksesta löydät tietoa Koronarokotukset Pirkanmaalla -sivulta.

Pirkanmaalla noudatetaan THL:n koronasuosituksia. Tarkempaa tietoa koronavirusinfektiosta, tarttumisesta ja suojautumisesta saat tästä linkistä THL:n sivuilta.

Sairaaloiden toiminta ja vierailut 
Koronatestaus ja -hoito 
Koronarokotukset ja lääkehoito 
Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjllle 
Ohjeet terveydenhuollon ammattilaisille

Sairaaloiden toiminta ja vierailut 

Sairaaloiden toiminta ja kiireetön hoito epidemian aikana

Sairaalamme toimivat normaaliin tapaan.

Jos sinulla on tulevia vastaanotto- tai toimenpideaikoja, tarkista yhteystietosi OmaTays-palvelusta. Näin tavoitamme sinut nopeimmin, mikäli aikaasi joudutaan siirtämään. Otamme potilaisiin aina henkilökohtaisesti yhteyttä, jos ajanvaraukseen tulee muutoksia.

Sairaalassa asioiminen potilaana

Omia vaivoja tai sairauksia ei kannata jättää tutkimatta ja hoitamatta koronaviruksen pelon vuoksi. Jos sinulla on vastaanottoaika sovittuna ja saat akuutin hengitystieinfektion oireita, ota yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön ja tarkista, tarvitseeko varattua aikaa siirtää. 

Maskia voi käyttää etenkin hoidollisissa tiloissa, kuten osastolla tai poliklinikalla. Sairaalan tiloissa on syytä noudattaa hyvää käsihygieniaa ja yskimishygieniaa, kuten muuallakin yleisissä tiloissa. Seuraa yksiköidemme antamia ohjeita. 

Vierailut Taysin sairaaloiden osastoilla

Vierailijat voivat käyttää maskia sairaalassa. Erityisesti toivomme maskin käyttöä silloin, kun vieraillaan hoidollisissa tiloissa, eli poliklinikoilla ja osastoilla. Käytä käsihuuhdetta tullessasi sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen sekä sieltä poistuessasi.

Ilmoittaudu vierailemaan tullessasi ensin aina yksikön henkilökunnalle.

Joissain yksiköissä tai joitakin tiettyjä sairauksia sairastavia potilaita kohdattaessa myös vierailijoiden tulee käyttää suu-nenäsuojusta. Näin toimitaan esimerkiksi veritauteja ja syöpää hoitavissa yksiköissä tai jos tapaat elinsiirron saanutta potilasta. Noudata yksikön antamia ohjeita. Saat suu-nenäsuojuksen yksiköstä.

Ota huomioon muut potilaat:

 • Jos potilaan kunto sallii, suosi tapaamista ulkona tai kahvilassa.
 • Pidä turvaetäisyys potilaisiin ja henkilökuntaan.

Koronatestaus ja -hoito

Koronavirus aiheuttaa akuutin hengitystieinfektion, jonka oireet voivat olla vaihtelevia. Pelkästään oireiden perusteella ei ole mahdollista päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. 

Jos yleisvointi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronavirustestiin. Koronakotitestin voi tehdä halutessaan.

Laboratoriossa tehtävää koronatestiä suositellaan tietyissä tilanteissa. Katso koronaviruksen näytteenottokriteerit alla olevasta listauksesta. Jos sinulla on todettu Covid-19-infektio edeltävän kahden kuukauden aikana, uutta testiä ei tässä epidemiatilanteessa tarvita. Oireisena suositellaan kuitenkin välttämään kontakteja, kunnes oireet ovat lievittymässä.

Lievät oireet

Lievissä oireissa testiä ei yleensä tarvita. Jää kotiin ja vältä kontakteja, kunnes oireesi ovat lievittyneet

Vaikka oireesi olisivat lievät, hakeudu testiin, jos jokin alla mainituista täyttyy:

 • Terveydenhuollon ammattilainen on kehottanut testiin. 
 • Kuulut sairautesi tai tilasi vuoksi ryhmään, jolla on erityisen suuri riski saada vaikea koronavirusinfektio ja jolle suositellaan varhaista viruslääkehoitoa.
 • Käyt säännöllisesti hoidossa sairaalassa vakavan sairautesi vuoksi (esim. dialyysihoito, syöpähoidot).
 • Työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa potilastyössä (oman työpaikan ohjeiden mukaan).
 • Olet raskaana.

Vaikeat oireet

Tarvitsen lääkärin arviota oireideni vuoksi:

 • Ota yhteyttä puhelimitse tai sähköisen asioinnin kautta työterveyshuoltoon tai alueesi terveysneuvontaan. Niiden ollessa suljettuna soita päivystysapuun, puhelin 116117.
 • Saat neuvonnasta kotihoito-ohjeet, ohjeet testauksesta tai hakeutumisesta vastaanotolle työterveyshuoltoon, terveysasemalle tai päivystykseen.

Oireeni ovat niin vakavia, etten pärjää:

Soita 112, jos ilmenee esimerkiksi seuraavia:

 • Hengenahdistus levossa
 • Hengitysvaikeus
 • Vaikea kipu
 • Kipu tai puristava tunne rinnalla
 • Sekavuus
 • Uneliaisuus

Huomaathan, että koronanäytteenottoon ei voi mennä itse suoraan, vaan testi edellyttää lähetettä ja terveydenhuollon ammattilaisen tekemää ajanvarausta.  Ajankohtaiset tiedot Fimlabin näytteenottopisteistä ja saapumisohjeet löydät Fimlabin sivuilta.

Karanteeni ja eristys

Tartuntatautilääkärin laatimia karanteeni- tai eristyspäätöksiä ei ole koronan vuoksi enää tehty 21.1.2022 alkaen.

Väliaikainen sairausvakuutuslain muutos on voimassa 1.1.–31.12.2022, ja sen mukaan koronan vuoksi aiheutuneista ansiomenetyksistä voi hakea tartuntatautipäivärahaa terveydenhuollosta saadulla todistuksella. 1.1.2023 alkaen todistuksia ei enää laadita.

Koronarokotukset ja lääkehoito

Rokotukset

Alueet rokottavat asukkaansa ja alueella pitkäaikaisesti oleskelevat henkilöt. Koronarokotuksista ja niiden ajanvarauksesta löydät tietoa Koronarokotukset Pirkanmaalla -sivulta.

Paxlovid-lääkehoito riskiryhmille

Paxlovid® on ensimmäinen Suomessa käyttöön saatu suun kautta otettava koronaviruslääke. Lääkitys kohdennetaan koronavirusinfektioon sairastuneille aikuisille, joilla on vakavalle koronavirustaudille voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Tutustu Paxlovid-ohjeeseen.

Jos olet lääkäri ja harkitset potilaallesi Paxlovidin aloitusta, siirry lääkäreille suunnattuun ohjeeseen.

Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille

Tutustu ohjeeseen: Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille koronavirusepidemian (COVID-19) aikana

Ohjeet terveydenhuollon ammattilaisille

Katso Taysin infektioyksikön ohjeet tästä linkistä.