Tietoa vuodenvaihteen muutoksista

Valikkonäyttö

Murupolku

Valikkonäyttö

Tietoa vuodenvaihteen muutoksista

Tietoa vuodenvaihteen muutoksista

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa pirkanmaalaisten terveys- ja sosiaalipalveluista ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen. 

Vaikka palveluita järjestävä organisaatio muuttui, käytännön palveluihin ja asiointiin ei ole tullut merkittäviä muutoksia. Näkyvimmät muutokset ovat kuntien lankapuhelinnumeroiden muutokset sekä joidenkin palvelujen kriteerit tai maksut. Myös laskujen lähettäjä on muuttunut.

Katso YouTubesta selkokielinen ja viittomakielinen video, kuinka asioit Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Näin asioit Pirkanmaan hyvinvointialueella

Asiat, joihin ei tullut muutoksia vuoden vaihtuessa

Vuoden vaihtuessa samat kuntien ja Taysin palvelupaikat ovat jatkaneet toimintaansa normaalisti. Voit siis asioida samalla terveysasemalla kuin aiemminkin. Sosiaalipalveluita saat kotisoitteesi mukaisesta palvelupaikasta. Jos haluat vaihtaa omaa terveysasemaasi, vaihto pitää tehdä kirjallisesti. Lisätietoja ja vaihtolomakkeen löydät sivulta: Sosiaali- ja terveysaseman vaihtaminen. Terveysaseman voi vaihtaa korkeintaan vuoden välein.

Lisäksi nämä asiat ovat pysyneet ennallaan:

 • Varatut ajat ja paikkasi hoitojonossa
 • Ajanvarauskanavat
 • Myönnetyt palvelusetelit
 • Tulkkipalvelut
 • Tietojesi käsittelyyn antamasi luvat ja suostumukset

Asiat, joihin tuli muutoksia vuoden vaihtuessa

Suurin muuttuva asia oli palveluja järjestävä organisaatio. Muutos näkyy myös seuraavissa:

 • Kuntien 03-alkuiset numerot muuttuvat vuoden ensimmäisen puoliskon aikana, mutta puhelut ohjataan oikeaan numeroon automaattisesti 30.4.2023 asti.
 • Verkkopankin e-laskusopimukset uudistuivat. Jos sinulla on ollut e-laskusopimus kunnan tai sairaanhoitopiirin kanssa, sinun tulee solmia uusi sopimus hyvinvointialueen kanssa verkkopankissasi vuodenvaihteen jälkeen. Kuukausilaskutusten eräpäivät voivat muuttua.
 • Asiakasmaksuissa on pieniä muutoksia. Katso maksujen tiedot täältä.
 • Hoitoon pääsyn kriteerit, palkkiot ja korvaukset yhtenäistyivät koko Pirkanmaalla. 
 • Jos käytät hyvinvointialueen sähköisiä palveluita, sinua saatetaan pyytää solmimaan e-asiointisopimus hyvinvointialueen kanssa.
 • Kanta-palvelussa pitää antaa hyvinvointialueelle suostumus tietojen käyttöön. Vanhat tietojen luovutuksen kiellot ja rajoitukset eivät enää ole voimassa. Katso lisää alempaa tältä sivulta.
 • Palkkioiden ja korvausten maksupäivät ovat osalla muuttuneet
 • Tiedot palveluista löytyvät yhteisiltä pirha.fi-verkkosivuilta kuntien ja Taysin sivujen sijasta. Pelastustoimen verkkosivut pysyvät osoitteessa pelastustoimi.fi/pirkanmaa.

Voit kysyä palveluistamme tutuilta ammattilaisilta nykyisissä toimipisteissä tai lukea palveluista verkkosivuiltamme.

Jos et saa tarvitsemaasi tietoa muuten, voit kysyä neuvoa myös sosiaali- ja terveyspalvelujen yleisestä neuvontanumerosta eli Sote-luurista 03 384 5050 arkisin kello 8–16. Numerossa ei käsitellä asiakastietoja tai palvelun ja hoidon tarvetta. Puhelu, myös jonotus, maksaa paikallispuhelumaksun (pvm) tai matkapuhelumaksun (mpm) verran. Matkapuhelumaksun määrä riippuu soittajan operaattorinsa kanssa tekemästä sopimuksesta. 

Asiakas- ja potilastiedot hyvinvointialueella

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Pirkanmaan kuntien sosiaalihuollon asiakastiedot ja terveydenhuollon potilastiedot yhdistyivät hyvinvointialueen yhteisiksi asiakastiedoiksi ja potilastiedoiksi. Tiedoista muodostui hyvinvointialueelle yksi yhteinen sosiaalihuollon asiakasrekisteri ja yksi yhteinen terveydenhuollon potilasrekisteri. Näiden henkilörekistereiden rekisterinpitäjänä toimii Pirkanmaan hyvinvointialue. Hyvinvointialueen rekistereiden myötä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat tarvittaessa käyttää tietojasi aiempaa laajemmin. Tietoja hyödynnetään kuitenkin vain hoidon tai palvelun yhteydessä.

Hyväksy Kanta-palvelussa tietojesi käyttö hyvinvointialueella

Pirkanmaan hyvinvointialueella potilaiden on annettava uudestaan Kanta-palveluun suostumus, koska potilastietojen rekisterinpitäjä on vaihtunut kunnista ja sairaanhoitopiiristä Pirkanmaan hyvinvointialueeksi. Voit lukea tiedon Kanta-palvelun muutoksista ("Kanta-informointi") Omakannassa ja merkitä sen vastaanotetuksi. Jos et halua rajoittaa tietojesi käyttöä, sinun ei tarvitse tehdä muuta. Jos et käytä Omakantaa, terveydenhuollon ammattilainen voi tehdä merkinnän käynnin yhteydessä. 

Huomaathan, että aiemmin tehdyt tietojen luovuttamisen kiellot ja suostumukset eivät ole enää voimassa.

 • Jos haluat rajoittaa tietojesi käyttöä, voit tehdä sen Omakannassa Tietojen käytön hallinta -sivulla. 
 • Hyvinvointialueella on käytössä yksi, yhteinen rekisteri, joten hyvinvointialueen sisällä omien tietojen käyttöä ei ole mahdollista rajoittaa tai kieltää.
 • Voit kuitenkin edelleen määrittää, mitä potilas- ja reseptitietojasi ei saa luovuttaa esimerkiksi toiselle hyvinvointialueelle tai julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä.
 • Myös kaikkien tietojen luovuttamisen voi kieltää toisille hyvinvointialueille tai yksityisten ja julkisten palveluiden välillä.

Alkuvuodesta 2023 alkaen myös sosiaalihuollon palvelunantajat voivat vähitellen luovuttaa asiakastietojasi Kanta-palvelujen kautta.Voit rajata myös sosiaalipalvelujen asiakastietojesi luovuttamista kielloilla.

Lue lisää Kanta.fi -sivustolta.

Hyvinvointialueen toimintaa ja palveluja kehitetään jatkuvasti. Osa muutoksista voi näkyä vasta myöhemmin ja tiedotamme niistä erikseen.

Usein kysytyt kysymykset