Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille koronavirusepidemian (COVID-19) aikana

Valikkonäyttö

Valikkonäyttö

Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille koronavirusepidemian (COVID-19) aikana

Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille koronavirusepidemian (COVID-19) aikana

Päivitetty 9.2.2023

Raskaana olevat naiset ovat muuta väestöä alttiimpia ylipäätään infektioille ja koronavirusinfektion vaikealle tautimuodolle. Erityisen varovaisuuden, kasvomaskin käyttösuositusten ja suojaetäisyyksien noudattaminen, ihmisjoukkojen välttäminen ja rokotesuojan hankkiminen on suositeltavaa.

Potilaat ja vierailijat voivat käyttää suu-nenäsuojusta tai maskia sairaalassa. COVID-19-infektiota sairastavan luona vieraileva voi käyttää joko suu-nenäsuojusta tai FFP2-hengityksensuojainta omaksi suojakseen. Vierailijan ei tarvitse käyttää muita suojaimia. 

Mikäli olet raskaana ja oireesi on hengitystieinfektio, sinun EI tule hakeutua naistentauti- ja raskauspäivystykseen, vaan hakeutua koronatestiin. Pirkanmaan hyvinvointialueen potilaiden ohjeistuksen mukaan raskaus on syy hakeutua testiin myös oireiden ollessa lievät. 

Ohje puolison läsnäolosta koronavirusepidemiakaudella >> 
Yleisiä kysymyksiä vastauksineen >>

Jos sairastat koronavirusinfektiota ja sinulla on:

  • Ajanvaraus äitiyspoliklinikalle tai äitiysultraan: Ota AINA ensin yhteys puhelimitse, älä tule sairaalaan ilman yhteydenottoa. Ensisijaisesti aikasi pyritään siirtämään, ja niissä tapauksissa, joissa käynti arvioidaan välttämättömäksi sairauden aikana, tarvitaan erityisjärjestelyt ja saat erilliset saapumisohjeet. Soita maanantaista perjantaihin klo 8–15 äitiyspoliklinikka-ajanvarausta koskien 03 311 66421 ja äitiysultran ajanvarausta koskien 03 311 58470
  • Raskauteen liittyvä ongelma, jonka arvelet tai tiedät vaativan päivystyskäyntiä raskauspäivystyksessä: SOITA AINA ensin päivystyksen takaisinsoittonumeroon 03 311 65942, viestin kuultuasi valitse nro 1.
  • Synnytys käynnistymässä: ennen saapumistasi synnytyssairaalaan soita 03 311 65942, viestin kuultuasi valitse nro 2.

Mikäli puhelun jälkeen olet saanut ohjeet saapua joko naistentauti- ja raskauspäivystykseen (D-rakennus 3. krs) tai synnytysyksikköön (D-rakennus 4. kerros):

  • Käytä kertakäyttöistä, ns. kirurgista kasvomaskia jo kotoa lähtiessäsi, vältä julkisia kulkuneuvoja.
  • Kulje hissimatka omassa hississä (odota tyhjää hissiä ja informoi hissiin mahdollisesti muista kerroksista pyrkivät odottamaan seuraavaa).
  • Saapuessasi 3./4. kerroksen hissiaulaan desinfioi kätesi huolellisesti.
  • Pysy kaukana muista potilaista, sinut ohjataan huoneeseen.

Ohje puolison läsnäolosta koronavirusepidemiakaudella raskauden ja synnytyksen aikana sekä synnytyksen jälkeen

Äitiyspoliklinikka, äitiysultra ja naistentauti- ja raskauspäivystys

  • Odottajalla voi olla mukanaan yksi tukihenkilö (puoliso tai muu henkilö) seulontatutkimuksissa äitiysultrassa sekä äitiyspoliklinikan ja raskauspäivystyksen käynneillä.
  • Tukihenkilöksi voi tulla vain terveenä.  Tukihenkilöä pyydämme pitämään turvavälin muihin asiakkaisiin ja sairaalan henkilökuntaan..
  • Otathan huomioon, että odotustiloissa oleskelu on sallittua ainoastaan potilaille ja vastaanotolle tulevalle tukihenkilölle.
  • HUOM! Lapsia ei saa tuoda yksikön tiloihin.

Raskaana olevien osasto

  • Raskaana olevien osastolla puoliso/tukihenkilö voi huoneesta riippuen olla vierailemassa tai yöpymässä. Puolison/tukihenkilön tulee olla terve.
  • Perheen lapset saavat vierailla osastolla ollessaan terveitä. Jos lapsella on nuhaa, yskää tai muita infektio-oireita, häntä ei saa tuoda osastolle.
  • Vanhemmat huolehtivat omien lastensa osalta turvaväleistä. 

Synnytyksen aikana

Synnytykseen saa osallistua puoliso tai/ja muu synnyttäjän valitsema tukihenkilö/doula. Tukihenkilö voi halutessaan tulla mukaan myös leikkaussaliin, mikäli synnytys päätyy keisarileikkaukseen.

Synnytyksen jälkeinen hoito äiti-lapsiyksikössä tai Perheonnessa

Puoliso/tukihenkilö saa tilanteesta riippuen joko vierailla tai yöpyä äidin ja vauvan luona synnytyksen jälkeen. Tämä koskee äiti-lapsiyksikköä (osasto 2ab:tä) ja potilashotellin Perheonnea.

  • Puoliso/tukihenkilö voi huoneesta riippuen joko vierailla tai yöpyä äiti-lapsiyksikössä.
  • Tukihenkilöä pyydämme pitämään turvaväliä henkilökuntaan.
  • Vauvan isosisarukset saavat vierailla osastolla ollessaan terveitä. Vanhemmat huolehtivat omien lastensa osalta turvaväleistä. Jos lapsella on nuhaa, yskää tai muita infektio-oireita, häntä ei saa tuoda osastolle.

Yleisiä kysymyksiä vastauksineen

Minulla on hengitystieoireita ja lähiaikoina tulossa äitiyspoliklinikka-aika, mitä teen?

Voit siirtää ajanvaraustasi takaisinsoittopalvelussamme arkisin kello 8-15 numerossa 03 311 66421, ajanvarausasioissa valitse numero 1.

Puolisollani on hengitystieinfektio mutta ei kuumetta. Saako hän tulla mukaan synnytykseen?

Kuumeisen, yskivän tukihenkilön on syytä jäädä kotiin. Jos puoliso on sairastanut hengitystieinfektion, mutta on selkeästi jo toipumassa, hän voi osallistua synnytykseen käyttäen kirurgista nenä-suusuojusta. Puolison ollessa estynyt synnyttäjä voi halutessaan ottaa mukaan valitsemansa muun tukihenkilön.

Saavatko vanhemmat lapseni ja vanhempani/appivanhempani vierailla sairaalassa synnytyksen jälkeen?

Vauvan isosisarukset saavat vierailla osastolla ollessaan terveitä. Jos lapsella on nuhaa, yskää tai muita infektio-oireita, häntä ei saa tuoda osastolle.

Isovanhempien vierailut ovat sallittuja, vierailuaika on kello 18–19 joka päivä.

Onko minulla keskenmenoriski, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Nykytiedon valossa virus ei lisää keskenmenoriskiä.

Onko minulla riski ennenaikaiseen synnytykseen, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Koronavirusinfektion raskausaikana sairastaneilla äideillä on todettu jonkin verran korkeampi riski ennenaikaiseen synnytykseen. Riski liittyy pääosin tilanteisiin, joissa rokottamattoman äidin vakavan tautimuodon vuoksi päädytään lääketieteellisistä syistä synnyttämään lapsi ennenaikaisesti. Rokotusten yleistyttyä vakavat tautimuodot ovat harvinaisia verrattuna aikaan, jolloin rokotteita ei vielä ollut käytettävissä. 

Voiko sikiö sairastua kohdussani, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Nykytiedon valossa virus ei siirry helposti raskaana olevalta äidiltä sikiöön. Muutaman julkaistun tapausraportin valossa kohdunsisäinen tartunta on mahdollinen. Vastasyntyneiden oireet ovat kuvatuissa tapauksissa olleet pääosin lieviä ja nopeasti korjaantuvia.

Voiko vauvani saada epämuodostumia, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Koronaviruksen ei tiedetä pääsevän istukan läpi, eikä koronavirusinfektion sairastaneiden äitien lapsilla ole todettu epämuodostumia.

Voinko ottaa koronavirusrokotuksen ollessani raskaana?

Koronavirusrokotuksen voi ottaa missä raskauden vaiheessa hyvänsä. Pelkästään Iso-Britanniassa ja USA:ssa rokotuksia on annettu raskaana oleville jo satoja tuhansia, eikä rokotuksen aiheuttamia haittavaikutuksia ole todettu. Sairaalaan vaikean koronavirusinfektion vuoksi joutuneista raskaana olevista on kansainvälisen tiedon mukaan 98 % ollut rokottamattomia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee koronarokotetta kaikille raskaana oleville: Raskaana olevien ja imettävien koronarokotukset (THL)

Sairastuin koronainfektioon raskausaikana. Tarvitsenko lääkitystä laskimotukoksen estoon?

Lieväoireiseen tai oireettomaan koronavirusinfektioon ei tiedetä liittyvän merkittävää tukosriskiä eikä hyytymisenestolääkitystä tarvita. Riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen ja pyrkimys olla liikkeellä ovat tärkeitä.

Yleisoireinen koronavirusinfektio (esim. kuume, lähes täyden vuodelevon tarve ≥ 3 päivää) saattaa vaatia pistoslääkityksen laskimotukoksen estoon niillä potilailla, joilla on tukokselle altistavia riskejä. Mikäli sinulla on alla mainittuja riskitekijöitä, ota puhelimitse yhteyttä oman kotikuntasi terveyskeskukseen tai neuvolaan lääkityksen tarpeen arviota varten:

  • aktiivisessa vaiheessa oleva reuma- tai suolistosairaus
  • diabetes ja siihen liittyvä munuaissairaus
  • lihavuus, BMI > 30 raskauden alkaessa
  • monisynnyttäjyys (aiempia synnytyksiä ≥ 3)
  • IVF/ICSI (keinoalkuinen raskaus)
  • laajat, polven yläpuolelle ulottuvat oireiset suonikohjut

Sairastuin koronainfektioon pian synnytyksen jälkeen. Tarvitsenko lääkitystä laskimotukoksen estoon?

Lieväoireiseen tai oireettomaan koronavirusinfektioon ei tiedetä liittyvän merkittävää tukosriskiä eikä hyytymisenestolääkitystä tarvita. Riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen ja pyrkimys olla liikkeellä ovat tärkeitä.

Yleisoireinen koronavirusinfektio (esim. kuume, lähes täyden vuodelevon tarve ≥ 3 päivää) vaatii pistoslääkityksen laskimotukoksen estoon niillä potilailla, joilla on tukokselle altistavia riskejä. Jos sinulla on mikä hyvänsä riskitekijä yllä olevasta raskauden ajan listasta, ota puhelimitse yhteyttä oman kotikuntasi terveyskeskukseen tai neuvolaan lääkityksen aloittamiseksi. Lapsivuodeaika (kuusi synnytyksen jälkeistä viikkoa) on tukosalttiuden kannalta korkeariskisin aika.